Обрано Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій

Сьогодні, 30 травня 2017 року, було обрано перший склад Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій.


До нього увійшли 24 лідери наукової спільноти України, з переліком яких можна ознайомитися за посиланням, - інформує прес-служба Міносвіти.

Вони представляють такі сфери:

  • природничі науки фізико-математичного та хімічного профілю, науки про Землю – 10 осіб;
  • технічні науки і технології, матеріалознавство – 4;
  • науки про життя, медичні науки і пов’язані з ними технології – 4;
  • сільськогосподарські науки, харчові та біотехнології – 2;
  • соціогуманітарні, економічні і правові науки – 4.

Склад Наукового комітету на основі конкурсу формував спеціально створений Ідентифікаційний комітет з питань науки. До нього увійшло 9 провідних вчених, три з яких – представники вітчизняної науки, 6 – іноземні вчені.

«Основною нашою метою було сформувати критерії для відбору кандидатів. Адже в законі прописано, що члени Наукового комітету мають бути науковими лідерами, але наука – це поняття широке, у кожній галузі є свої лідери. Тому ми орієнтувалися на головне завдання комітету – з’ясувати причини проблем у науковій сфері, розробити план заходів для їх усунення та долучитися до розробки національної стратегії, що об’єднає науковий, інноваційний та промисловий розвиток України», – зазначив Сергій Рябченко, очільник Ідентифікаційного комітету, завідувач відділу фізики магнітних явищ Інституту фізики НАН.

За його словами, саме тому до складу комітету потрапили  кандидати, «які мають і високий науковий рівень, і необхідне розуміння того, як наука працює та взаємодіє з реальним сектором економіки».

Загалом до Наукового комітету було висунуто 71 кандидата, з яких 50 представляли Київ, 9 – Харків, 4 – Львів та інші міста. Кандидати були запропоновані ВНЗ, науковими установами, громадськими науковими організаціями та групами науковців.

«Ми були вражені рівнем та якістю підготовки тих кандидатів, які були подані на наш розгляд. Обрати з них найкращих було непросто. Однак ми вдячні МОН за хорошу технічну підготовку усієї справи, особливо за створення закритого сайту, який значно спростив нашу роботу. Там ми мали доступ до всіх необхідних документів, могли оперативно розглядати кандидатів та обмінюватися думками», – наголосив Бертран Халперін, член Ідентифікаційного комітету, професор математики і філософії Гарвардського університету, США.

Варто відзначити, що на відкритій для громадськості частині цього сайту кожен міг ознайомитися зі списком кандидатів та залишити відгук про них. Загалом було подано кілька сотень відгуків, які були враховані під час визначення членів Наукового комітету.

З його складу половина обрана терміном на 4 роки, а ще половина – на 2 роки. Після закінчення каденції членів переобиратимуть. Крім того, Ідентифікаційний комітет визначив ще 10 осіб резервного складу Наукового комітету – за потреби вони зможуть замінити діючих його членів.

Наступним кроком до повноцінного запуску Національної ради з питань розвитку науки і технологій стане створення другого, Адміністративного комітету, до якого також увійде 24 особи. Він буде сформований на підставі пропозицій центральних органів виконавчої влади, Національної академії наук та національних галузевих академій наук, Київської міської та обласних державних адміністрацій, великих наукоємних підприємств, наукових установ та ВНЗ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини