Видатки на науку збільшаться, але маємо запропонувати дорожню карту зміни принципів її фінансування, - Лілія Гриневич

«0,16% ВВП фінансування науки - це нижче рівня виживання, і я про це часто говорила, але щоб змінити ситуацію та досягти значного збільшення видатків на науку, ми маємо запропонувати нову багаторівневу модель, що пояснюватиме, як має фінансуватися наука».


Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з новообраними членами Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій, - передає прес-служба Міносвіти.

Вона підкреслила, що з високою вірогідністю можна буде збільшити фінансування  через конкурсне фінансування, але для цього потрібно запустити Національний фонд досліджень.

«Одне із ключових завдань Наукового комітету на найближчий час - запустити Нацфонд досліджень, адже саме ви несете чи не найбільшу відповідальність за це, враховуючи покладені на вас обов’язки. Уся робота має бути завершена до січня, навіть раніше, адже потрібно орієнтуватися на бюджетний процес. Щоб ми мали підстави просити виділення коштів для наповнення Фонду, має бути впевненість, що цей орган запрацює. Міністерство освіти і науки зі свого боку готове допомагати та сприяти вам у всіх необхідних питаннях», - пояснила Лілія Гриневич.

Анатолій Білоус  - член Наукового комітету, доктор хімічних наук - наголосив, що якщо у сфері науки не відбудеться бодай символічного підвищення фінансування, це буде негативном сигналом для молоді та стимулюватиме її відтік закордон.

«Я згодна, переконана, що ми зможемо привабити молодь через механізми конкурсного фінансування в межах Нацфонду. Однак для цього потрібно дуже ретельно і правильно прописати «правила гри», за якими відбувається відбір. Вони мають захистити науковця. Це питання важливо артикулювати на нашій зустрічі з Прем’єр-міністром», - відповіла Міністр.

На зустрічі також піднімалися питання про участь Наукового комітету у формуванні вимог до присудження вчених ступенів та звань.

«Мені здається, що наразі терези хитнулись з однією крайності в іншу - якщо раніше нічого не змінювали у вимогах до дисертацій та написання робіт, то зараз це робиться дуже часто», - поставила питання Міністру Ольга Воробйова, член Наукового комітету, завідувач кафедри англійської філології і філософії мови імені професора О.М. Мороховського.

Лілія Гриневич погодилась, що зміни дуже розтягнуті у часі, але вважає, що деякі речі все ж ще потрібно змінити.

«Є багато незмінених питань. Зокрема, ми маємо щось робити з нашими науковими виданнями, тому я розумію, що трансформаційний процес - це складно, однак наразі він є необхідним», - пояснила Міністр.


Поділіться з друзями:   

Останні новини