Україна вже рік асоційований член CERN – це дає можливості нашим науковцям працювати на сучасному обладнанні, - Лілія Гриневич

У бюджет на 2018 рік уже закладено кошти на оплату асоційованої участі України у Європейській організації ядерних досліджень (CERN).


Про це йшлося на відкритті виставки з нагоди річниці асоційованого членства України в CERN сьогодні, 20 листопада 2017 року, в приміщенні МОН, - передає прес-служба Міносвіти.

«У 2016 році ми заплатили 270 тис, в 2017 році – 1млн швейцарських франків. Доступ до можливості проводити дослідження на унікальному обладнані CERN  фактично повністю цей внесок окупає. Це відбувається за рахунок тендерів і участі наших підприємств, виробництв і наукових інститутів у тендерах для Організації, а також можливості для наших науковців працювати на сучасному обладнанні», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Загальна сума тендерів уже становить 550 тисяч швейцарських франків. Строк виконання – 2017-2018 роки. Наразі Європейська організація ядерних досліджень зацікавлена збільшувати залученість українських організацій до виконання тендерів, зокрема, щодо поставок металевої продукції.

«Загалом тендери на матеріали для CERN виграли 2 організації. Установа Національної академії наук – Інститут сцинтиляційних матеріалів,  поставлятиме до Організації пластмасові сцинтилятори для стратегічних досліджень. ТОВ «Світлодіодні технології» декілька років спеціально для CERN виробляє мікрокабелі, які більше ніде у світі не виробляються», – пояснив представник України в CERN Борис Гриньов.

У межах заходу йшлося й про співпрацю між CERN та Малою академією наук України.

7 років тому МАН підписала декларацію про співпрацю із Європейською організацією ядерних досліджень. Відповідно до неї, українські вчителі фізики та учні МАН отримали унікальну нагоду брати участь у навчальних програмах CERN. З 2011-го до 2017 року відбулися 4 наукові школи для вчителів і викладачів, а також 5 наукових шкіл для учнів МАН.

У межах проекту МАН «Мобільна студія популярної науки» працює виїзний науково-популярний лекторій за напрямом «Фізика високих  енергій». За останні роки його учасниками стали близько 12,5тис учнів з усіх регіонів України.

Міністр відзначила, що щорічно близько 30 педагогів, 30 учнів і студентів з України беруть участь в освітніх програмах CERN.


Поділіться з друзями:   

Останні новини