Заступник міністра освіти Максим Стріха хоче змінити керівництво НАНУ

Головна проблема Національної академії в тому, що керують НАН люди дуже похилого віку, люди, які давно живуть у минулому часі, і тому не можуть ефективно боротися та розпоряджатися коштами, вважає він.


Про події цього тижня навколо Національної академії наук України розповів  "Громадському Радіо" заступник міністра освіти та науки Максим Стріха.

"В нас наука хронічно недофінасовується. 60% коштів, які виділяється державою на науку, йдуть на Національну академію. Головна проблема Національної академії – це не її корумпованість. Проблема в іншому: Національною академією керують люди дуже похилого віку, люди, які давно розійшлися з реальним життям, які давно живуть в минулому часі і які просто не встигають за тими викликами, які є. І через це робляться хибні рішення. І тому НАН не може бути ефективною у боротьбі за кошти, яких вона потребує більше", - зазначив Максим Стріха.

"Саме тому побудувалася стіна між Академією і владою та суспільством. І ми були свідками того, як прем’єр-міністр на першому засіданні Національної ради сказав, що за місяць від наукового комітету він чекає радикальних пропозицій щодо реформи нашої наукової системи, зрозуміло, що йшлося, перш за все, про Академію. Мені очевидно, що ті люди, які зараз керують Академією, мусять піти", - наголосив він.

Нагадаємо, у вівторок і середу науковці кількох інститутів Національної академії наук України пікетували приміщення Президії НАН. Вони скаржаться, що через недофінансування мають працювати на 0,5 ставки, а гроші, які виділила держава на науку у 2018-му році розподіляються в непрозорий і дуже дивний спосіб.


Поділіться з друзями:   

Останні новини