Українські виші можуть позмагатися за безкоштовну передплату до баз даних Scopus та Web of Science

Міністерство освіти і науки проведе ще один цикл передплати за кошти бюджету доступу до міжнародних наукових баз даних Scopus та Web of Science для вишів та наукових установ МОН.


Як повідомляє прес-служба Міносвіти, це рішення було прийнято після того, як міністерство вивчило результати користування базами тими університетами, що виграли конкурс та були підключені в жовтні 2017-го.

Новий цикл відбору також відбуватиметься за конкурсом – його планують оголосити найближчим часом. Під час його проведення враховуватимуть такі показники як кількість публікацій у наукових журналах, що включені до Web of Science та Scopus, можливість надання доступу до баз представникам інших організацій тощо.

«Торік ми провели конкурс та вперше за кошти держбюджету централізовано підключили до баз 103 українських вишів та наукових установ МОН. Зокрема, 68 закладів отримали доступ до Scopus, 64 – до Web of Science (29 – до обох баз – Ред.). Доступ був розподілений так, щоб охопити ним майже всю країну. У кожному обласному центрі, а також таких містах, як Маріуполь, Кривий Ріг, Кременчук, Мелітополь, зараз є доступ до обох баз даних», – розказав генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус.

Він наголосив, що з першого місяця підключення МОН постійно вивчало активність та динаміку використання абонентами доступу до баз.

«Наразі ми проаналізували інформацію за перші 7 місяців передплати і спостерігаємо досить позитивну тенденцію. Якщо в перший місяць через ці підключення було зроблено 22,5 тисяч запитів, то зараз цей показник зріс більш як втричі – близько 70-75 тис запитів на місяць. А в грудні, наприклад, кількість запитів взагалі перетнула позначку в 100 тисяч. Тобто ми побачили, що користування базами є затребуваним серед українських науковців, допомагає їм інтегруватися в світову наукову спільноту. Тому прийняли рішення про відбір  на другий цикл підключення», – зазначив очільник директорату.

Наприклад, найбільша пошукова активність є в таких вишах:

  • Вінницький національний технічний університет
  • КНУ ім. Тараса Шевченка
  • Львівська політехніка
  • НТУУ «КПІ»
  • Сумський державний університет

Поділіться з друзями:   

Останні новини