Уряд створив Раду, яка скоординує фундаментальну і прикладну науку в різних відомствах та установах України

В Україні з’явиться Міжвідомча рада, що координуватиме фундаментальні і прикладні дослідження. Рішення про її створення прийняв під час засідання Уряд України.


Рада зосередиться на тому, щоб розвивати як фундаментальну науку, так і ефективно використовувати її результати в прикладних дослідженнях і науково-технічних розробках, - інформує прес-служба Міносвіти.

Наприклад, вона має відстежувати та давати рекомендації про те, як покращити передачу результатів досліджень в реальний сектор економіки, попередити дублювання тематики досліджень, створювати центри колективного користування науковим обладнанням тощо. Ще одне важливе завдання – Рада має долучитися до організації комплексних міжвідомчих досліджень.

Загалом серед завдань Міжвідомчої ради визначені:

  • створення ефективної системи координації роботи з розвитку фундаментальних і прикладних досліджень;
  • підготовка пропозицій з використання результатів фундаментальних досліджень у прикладних дослідженнях і науково-технічних розробках в усіх галузях економіки;
  • сприяння організації наукових зв’язків між різними відомствами та установами, взаємодії науки та освіти, розширенню зв’язків науки з виробництвом;
  • сприяння міжнародному науковому співробітництву, інтеграції української науки у світовий науковий та Європейський дослідницький простір з урахуванням національних інтересів.

Також Уряд затвердив склад Ради. Її очолюють два співголови, якими за посадами є Міністр освіти і науки та президент НАН України. До Ради увійдуть представники галузевих академій наук, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, МОЗ, Мінекономрозвитку, Міноборони, інших міністерств, наукових установ, громадських організацій. Персональний склад має бути затверджено протягом найближчого місяця НАН спільно з МОН України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини