79% наукових проектів, у яких беруть участь українські організації в межах програми «Горизонт 2020», зробили значний науковий прогрес чи науковий прорив, – Лілія Гриневич

За результатами конкурсів програми «Горизонт 2020» з 2014 року до сьогодні 97 українських організацій-учасників отримали фінансування на суму 17,88 млн євро на виконання 98 проектів.


Це на 5,3 млн євро більше, ніж Україна сплатила за внесок (12млн 508тис 284,8 євро). Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час Першого засідання Координаційного центру з питань виконання Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020», - інформує прес-служба Міносвіти.

«Програма «Горизонт 2020» дає шанс нашим науковцям розкрити свій науковий потенціал саме в Україні. Що стосується впливу на економіку, суспільство та формування політики, то Європейська дослідницька рада встановила, що близько половини проектів уже вплинули на сфери науки та бізнесу. Більш того, майже три чверті з них мають середньостроковий та довгостроковий вплив. Якісна оцінка виконаних проектів у 2017 році показала, що 19% опитаних проектів вже призвели до наукового прориву (оцінка категорії А) і 60% проектів призвели до значного наукового прогресу (оцінка категорії Б). Таким чином 79% наукових проектів, у яких беруть участь українські організації в межах програми «Горизонт 2020», зробили значний науковий прогрес чи науковий прорив», –  зазначила Лілія Гриневич.

Ці результати узгоджуються з результатами, отриманими у 2015 та 2016 роках, коли відповідно 71% та 73% проектів вважалися такими, що зробили значні наукові досягнення.

Розлогу презентацію щодо результатів участі України в програмі «Горизонт 2020» представив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха. Зокрема, він розповів, за якими напрямами Україна є найуспішнішою.

Так, найбільша кількість проектів здійснюється за такими напрямами:

  • дії Марії Складовської-Кюрі - 47 проектів;
  • розумний, екологічно чистий та інтегрований транспорт - 15 проектів;
  • безпечна, чиста та ефективна енергетика - 12 проектів;
  • клімат, навколишнє середовище, ефективне використання ресурсів і сировини - 8 проектів;
  • Європа в мінливому світі – інклюзивні, інноваційні та свідомі суспільства - 7 проектів;
  • науково-дослідницькі інфраструктури - 6 проектів;
  • продовольча безпека; сталий розвиток сільського та лісового господарства; морські, приморські ресурси та внутрішні води - 6 проектів.

«На сьогодні понад 30% установ, які виграли гранти в межах "Горизонту”, –  це заклади вищої освіти. Серед інших виконавців проектів: 30% – установи НАН України та 40 % –  бізнес-установи. Це перші плоди участі України в програмі, і вони демонструють однаково високу залученість науки та бізнесу», – додала Лілія Гриневич.


Поділіться з друзями:   

Останні новини