25 найкращих молодих учених зможуть щороку отримувати державні стипендії на честь Героїв Небесної Сотні, - постанова Кабміну

Уряд визначив, як обиратимуть стипендіатів та призначатимуть державні іменні стипендії для найкращих молодих вчених, встановлені для вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні.


Відповідну постанову було прийнято сьогодні, 21 листопада 2018 року, під час засідання Кабінету Міністрів. Документ було розроблено МОН спільно з ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» та Радою молодих учених при МОН, - інформує прес-служба міністерства.

Стипендії для молодих вчених започатковані на честь:

  • Дмитра Максимова;
  • Назарія Войтовича;
  • Романа Гурика;
  • Устима Голоднюка;
  • Юрія Поправки.

Щороку до Дня Гідності та Свободи – 21 листопада – у кожній з номінацій призначатимуть по 5 стипендій терміном на 1 рік. Їх розмір становитиме два прожиткових мінімуми для працездатних осіб на початок бюджетного року (наразі це близько 3,5 тис грн). Стипендії виплачуватимуться додатково до посадового окладу, академічних стипендій, різних доплат і надбавок.

«Дуже знаково, що це рішення Уряд прийняв саме сьогодні, в День Гідності і Свободи. Завдяки тому, що запрацює ще один канал підтримки молодих вчених, ми зможемо залучати більше молоді до науки, дати більше коштів нашим талановитим дослідникам. І водночас так ми можемо віддати шану тим Героям, що полягли за нашу свободу», – відзначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Стипендіатів обиратимуть на конкурсних засадах. Для цього МОН створить комісію з відбору претендентів, до якої можуть входити представники родин Героїв, чиїми іменами названі номінації, ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», наукової спільноти, рад молодих вчених, Міністерства освіти і науки.

Претендувати на отримання стипендій можуть молоді вчені – наукові та науково-педагогічні працівники, аспіранти, ад’юнкти, докторанти вишів і наукових установ. Вік кандидатів не має перевищувати 35 років (40 років – для докторів наук та тих, хто навчається в докторантурі) станом на 1 січня того року, в якому починається виплата стипендії.

Кожен претендент обов’язково повинен мати вагомі наукові результати з того напряму, в якому працює або навчається. Вони підтверджуються такими формами, як монографії, наукові статті, зокрема в Web of Science, Scopus, Index Copernicus, охоронні документи на інтелектуальну власність тощо. Також неодмінно враховуватиметься активна громадська позиція.

Конкурс на здобуття стипендії та перелік стипендіатів затверджуватимуться наказами МОН.


Поділіться з друзями:   

Останні новини