Стартував четвертий конкурс МОН для молодих вчених

Сьогодні, 15 липня 2019 року, стартував уже четвертий конкурс МОН для наукових проектів молодих вчених.


Загалом у попередні роки отримали підтримку 256 таких проектів, у які вже інвестовано майже 130 млн грн. Для продовження фінансування незавершених робіт попередніх конкурсів та підтримки переможців цьогорічного конкурсу МОН планує закласти у бюджет 100 млн грн на 2020 рік. Про це сьогодні розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спілкування з журналістами в межах робочої поїздки на Івано-Франківщину, - інформує прес-служба Міносвіти.

«Я хочу сказати, що всі регламенти і процедури цього конкурсу розроблялися спільно з молодими ученими. Тому вони надзвичайно прозорі, й можна прослідкувати, яким чином обираються переможці. Власне, за цей час, щоб було зрозуміло, за три роки сумарно в цих конкурсах перемогли 256 проектів молодих учених. Щодо фінансування, 2016-го ми почали з 12 млн грн. І щороку ця сума збільшується. Цього року це вже 75 млн грн. І ми сподіваємось, що далі, наступного року, ці кошти будуть зростати. Чому? Тому що молоді вчені показують дуже хорошу результативність, у них надзвичайно цікаві проекти. Частина із них завершилася серйозними науковими розробками», – пояснила Лілія Гриневич.

Участь у конкурсі можуть брати молоді вчені, які працюють або навчаються у вишах чи наукових установах, підпорядкованих МОН.

У 2016-2018 рр. було  проведено 3 таких конкурси. 2016 року в його межах отримали фінансування 79 проектів, 2017-го – 123, 2018-го – 54. Частина цих проектів вже завершилася, а частина ще виконується.

На 2019 рік на цей конкурс було закладено 75 млн гривень – 23 з них пішли на фінансування робіт переможців 2018 року (вони почали виконуватися 2019-го), а 52 млн грн – на продовження раніше початих робіт. На 2020 рік планується довести бюджет конкурсу до 100 млн гривень.

Цьогоріч перший етап конкурсу – відбір проектів на рівні університетів та наукових установ – триватиме з 15 липня до 9 вересня.

Проєкт повинен мати тривалість виконання до 3 років. Його керівник має бути або кандидатом наук віком до 35 років, або докторантом (доктором наук) віком до 40 років. Граничний вік виконавців – 35 років.

Роботи на конкурс приймаються за 11 напрямами, які відповідають пріоритетам програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт-2020».

Відібрані на рівні вишів чи наукових установ проекти подаються до МОН для подальшої експертизи. Її здійснює спеціальна Експертна рада МОН куди, зокрема, входять й самі молоді науковці. Експертиза триватиме до 11 жовтня.

Оцінювання кожного проекту проводитимуть 5 експертів. Загальна кількість балів рахуватиметься як середнє арифметичне значення оцінок від трьох експертів, що знаходяться у діапазоні між найнижчою та найвищою. Тобто, найвища та найнижча оцінки не враховуються. Це має забезпечити більш якісну та об’єктивну експертизу.

На основі висновків експертів Конкурсна комісія МОН має до 2 грудня визначити переможців. Виконання цих проектів почнеться з 2020 року.


Поділіться з друзями:   

Останні новини