Ступінь доктора наук не скасовуватимуть

Скасовувати ступінь доктора наук ніхто не буде, адже він потрібен в Україні.


У цьому "Судово-юридичну газету" запевнила державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки України (МОН) Олена Панич.

У січні цього року на сайті МОН з’явився проект змін до постанови Кабінету міністрів України від 23 листопада 2011 р. №1341 «Про затвердження Національної рамки кваліфікацій», де, зокрема, відсутня згадка про доктора наук. Це викликало величезний ажіотаж серед наукової спільноти.

«Національна рамка кваліфікації (НРК) повинна мати 8 рівнів, як у Європейській рамці кваліфікації. Цього вимагає Закон України «Про освіту» в частині тих змін, що були нещодавно внесені до нього. До внесення цих змін наша рамка кваліфікації мала 11 рівнів. Це неправильно, тому що це робить рамку не придатною до співставлення з аналогічними міжнародними документами і до порівняння українських та зарубіжних кваліфікацій. Сьогодні ж найвищий 8-й рівень рамки кваліфікацій відповідає ступеню доктора філософії, або кандидата наук. Доктора наук теж можна було б помістити на 8-й рівень НРК, але ми боїмося це робити, тому що тоді український доктор філософії в європейському освітньому просторі буде вважатися неповною кваліфікацією.

При цьому ступінь доктора наук залишається у чинному законодавстві, законах «Про освіту», «Про вищу освіту». Він і далі лишатиметься найвищим науковим ступенем у нашій державі», — відзначила представниця МОН. Вона додала, що «доктор наук» не є унікальним явищем для пострадянського простору. Подібне вчене звання є у Польщі, Німеччині, де аналогом нашого доктора наук виступає габілітований доктор.

«Якщо людина із докторським ступенем їде за кордон, то їй достатньо вказати, що вона має «PhD», і цього буде достатньо. Але ступінь доктора наук потрібен в Україні, тому ніяких змін ніхто не планує вносити, а Національна рамка — це просто документ для співставлення кваліфікацій», — підкреслила О. Панич.

Також представниця міністерства відзначила, що розмови про необхідність скасування ступеня «доктор наук» ведуть люди, переважно зорієнтовані на міжнародну вищу освіту. Проте в Україні люди з цим ступенем все ще мають перевагу, тому що можуть отримувати надбавки до заробітної плати, тоді як за кордоном такого немає.


Поділіться з друзями:   

Останні новини