Відновлено дію Угоди між Україною та Європейським Союзом про наукове і технологічне співробітництво

Верховна Рада України ухвалила рішення про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Союзом про наукове і технологічне співробітництво.


Відповідний законопроєкт було прийнято на пленарному засіданні ВРУ 15 липня 2021 року.

Ухвалений закон дозволяє відновити дію Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво, який був підписаний в Копенгагені 4 липня 2002 року. Угода розширює та зміцнює співпрацю в галузях, які становлять спільний інтерес та створює нормативно-правове підґрунтя для проведення спільних досліджень у партнерстві зі вченими країн Європейського Союзу.

Відновлення дії Угоди особливо актуальне у контексті розпочатих перегорів зі стороною ЄС щодо приєднання України до рамкової програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Також відновлення зазначеної угоди дозволить:

  • отримувати податкові пільги, що передбачені документом, та спільне використання дослідницького обладнання;
  • збільшити кількість білатеральних проєктів, виконуваних українськими та європейськими вченими, наукових заходів міжнародного рівня;
  • підвищити якість наукових результатів спільних проєктів, які відповідатимуть європейському та загальносвітовому рівню.

Виконання Угоди сприятиме реалізації спільних науково-дослідних проєктів з країнами-членами ЄС. Зокрема, це стосується проведення семінарів і зустрічей, навчання науковців і технічних спеціалістів, а також інших форм науково-технічного співробітництва, які можуть бути взаємно узгодженими.


Поділіться з друзями:   

Останні новини