Новий матеріал з металу в 100 разів легше пінополістиролу

Команда дослідників з Університету штату Каліфорнія, компанії HRL Laboratories і Каліфорнійського технологічного інституту створила найлегший матеріал у світі - з щільністю 0,9 мг/см3.


В основі нового матеріалу - решітка, яка займає всього 0,01% об'єму. Решта 99,99% припадають на повітря. Поки дослідники виготовили три варіанти матеріалу: з гратами з елементів міліметрових, мікронних і нанометрових розмірів.

«Матеріал стає міцнішим в міру наближення розмірів його структури до наномасштабі, - розповів керівник дослідження з боку Каліфорнійського університету Лоренцо Вальдевіт. - Додайте до цього можливості з адаптації архітектури мікрорешеткі і ви отримаєте унікальний пористий матеріал».

За словами доктора Тобіаса Шедлера з HRL, «фокус в тому, щоб виготовити грати з взаємопов'язаних порожнистих трубок з товщиною стінки в 1000 разів менше людського волоса». Але отриманий результат вселяє оптимізм дослідникам: чарункова структура надає матеріалу унікальні властивості для металів, зокрема, повне відновлення після стиснення більш ніж на 50% і надзвичайно високу здатність поглинання енергії.

Матеріал був розроблений за замовленням агентства перспективних оборонних розробок DARPA для використання в електродах батарей і для поглинання енергії акустичного, вібраційного і ударної дії.

Однак дослідники бачать і широкі можливості для мирного застосування матеріалу. «Сучасні споруди, подібні Ейфелевої вежі або мосту Золоті ворота, мають неймовірно легка вага і ефективність за навантаженням саме завдяки своїй архітектурі. Ми зробили революцію в легенях матеріалах, перенісши цю концепцію на нано і микромасштабах », - заявляє розробник з HRL Вільям Картер.


Поділіться з друзями:   

Останні новини