Конференція: «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення»

26 квітня 2012 року у конференц-залі факультету міжнародних відносин відбулося відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції «Українські мас-медіа: традиції та виклики сьогодення». Під час пленарного засідання учасники заходу обговорили злободенні питання сучасної журналістики, взаємозв’язок ЗМІ з релігією, культурою, суспільством.


Розпочав роботу конференції заступник декана з навчально-виховної роботи факультету журналістики Ярослав Табінський, який відзначив здобутки й напрацювання львівської медійної школи і наголосив на важливому досвіді, що його здобудуть учасники заходу.

Із вітальним словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Мар’ян Лозинський: «Українські ЗМІ сьогодні потребують дуже серйозних змін, тому факультет журналістики повинен відроджувати традиції, притаманні нашій журналістиці, а його студенти – досягати високих здобутків у навчанні та професійній діяльності». За словами Мар’яна Володимировича, тематика конференції дуже серйозна і висвітлення поставлених проблем матиме значення для кожного з її учасників.

Декан факультету журналістики Михайло Присяжний також наголосив на важливості запропонованих для обговорення тем, зазначивши, що основним завданням журналіста є самовдосконалення й постійне навчання. «Ця конференція свідчить про бажання зробити нашу журналістику кращою, людянішою, більш професійною», – наголосив Михайло Павлович.

Під час пленарного засідання організатори конференції  встановили відеозв’язок із Санкт-Петербурзьким державним університетом і Вроцлавським Університетом.

Із доповіддю виступила студентка факультету журналістики Ярослава Тимощук, яка розповіла про культуру журналістських запитань в інтерв’ю та основні нюанси роботи інтерв’юера.

Представник Тернопільської Вищої Духовної Семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого Роман Демуш ознайомив присутніх із релігійною і церковною проблематикою, яка є невід’ємною частиною тематики сучасних ЗМІ. Зокрема, доповідач провів паралелі між діяльністю апостолів і значенням Євангелії та специфікою роботи сучасних журналістів, зазначивши, що їхня основна мета – розповсюдження інформації. Окрім цього, Роман Демуш наголосив на взаємозв’язку Церкви і журналістики у минулому й теперішньому. За його словами, релігійну тематику не потрібно відокремлювати в інформаційну галузь, варто подавати інформацію, пов’язану із Церквою, як повсякденне явище: «Церква чекає журналістів, які будуть говорити про неї не менш компетентно, аніж про ВВП, Верховну Раду чи новий податковий кодекс».

Про тенденції розвитку релігійної журналістики у Росії під час відеозв’язку розповіла студентка факультету журналістики Санкт-Петербурзького державного університету Марія Алєксєєвская, яка в основному закцентувала увагу на висвітленні православного життя у Росії.

Робота конференції продовжиться у чотирьох секціях, присвячених проблемам історичного досвіду і традицій української журналістики, сучасним досягненням аудіовізуальних ЗМІ, ціннісно-професійним орієнтирам журналіста й обговоренню тенденцій розвитку новітньої медіасистеми.

Прес-центр ЛНУ імені Івана Франка


Поділіться з друзями:   

Останні новини