Парниковий газ може вирватися на свободу та завдати величезної шкоди нашій цивілізації

Середня температура атмосфери Землі підвищується, середня температура Світового океану теж. Не тільки живі організми реагують на ці зміни.


Перехідні зони між мілководними шельфами морів та їх глибинної частиною зберігають величезну кількість гідратів метану. Ці тверді, схожі на лід сполуки утворюються тільки при низькій температурі і під високим тиском. Коли температура води безпосередньо над дном моря піднімається, деякі гідрати можуть розчинитися і випустити раніше пов'язаний метан. У результаті в атмосферу Землі буде викинуто величезну кількість самого потужного парникового газу. Крім того, шельфи стануть нестабільні, що спричинить безліч негативних наслідків, наприклад, зупинить нафтовидобуток на багатих нафтою ділянках.

Цей "метановий апокаліпсис" може завдати величезної шкоди нашій цивілізації і навіть зробити непридатними для проживання багато регіонів нашої планети. Не кажучи вже про гуманітарну катастрофу, неминуче пов'язаної з різким глобальним потеплінням.

Однак багато вчених вважають такий сценарій малоймовірним. Чи це так, відповість експедиція німецького науково-дослідного судна MARIA S. MERIAN, яку очолює геофізик професор Крістіан Берндт з наукового центру GEOMAR. Експедиція буде аналізувати морі біля західного узбережжя Шпіцбергена, щоб з'ясувати, наскільки швидко йде розчинення гідратів метану на морському дні, і які наслідки може викликати цей процес.

Експедиція продовжить дослідження, розпочате в 2008 році. Тоді вчені виявили більше 250 місць виходу метану з гідратів, похованих на морському дні. Ці місця знаходяться безпосередньо на кордоні області стабільності гідратів, та нові дослідження допоможуть зрозуміти, як глобальне потепління впливає на природне комору метану. Дослідники ретельно вивчать викиди метану на глибинах до 400 метрів і визначать справжні причини руйнування гідратів.

Можливо, це дія мікроорганізмів або, що гірше, глобального потепління. В останньому випадку належить визначити швидкість руйнування гідратів, щоб дізнатися, чи варто чекати близького метанового апокаліпсису.


Поділіться з друзями:   

Останні новини