Сонячну систему породив вибух зірки

Астрофізики з Інституту Карнегі у Вашингтоні вважають, що будинок нашої планети Земля, Сонячна система, утворився в результаті впливу потужної ударної хвилі від вибуху зірки.


Саме ця подія закрутило гігантську хмару газу, яка дала початок нашій зірці і всім небесним тілам в Сонячній системі.

Вважається, що Сонячна система народилася під впливом гравітаційних сил в хмарі газу і пилу. З цієї сонячної туманності близько 4,6 мільярдів років тому народилися всі планети і астероїди нашої зоряної системи.

Вчені давно припускали, що саме ударна хвиля від вибуху наднової зірки дала старт цьому процесу. Американські астрофізики розробили комп'ютерні моделі ударних хвиль вибуху наднової і формування Сонячної системи, щоб побачити, як моделі відповідають структурі речовини в древніх метеоритах, що залишилися з початку формування Сонячної системи.

На думку астрофізика Алана Боса, дійсно є доказ того, що наднова дала поштовх народженню Сонячної системи. Так, тривимірна комп'ютерна модель показала, що ударна хвиля вибуху наднової стиснула сонячну туманність і створила довгі канали в поверхні хмари.

Ці "пальці" ввели в сонячну туманність короткоживучі радіоактивні ізотопи від наднової. Сліди цих ізотопів виявлені в метеоритах, так що саме після удару наднової, через близько 100 тис. років туманність початку формування Сонячної системи.


Поділіться з друзями:   

Останні новини