Знайдено дешевий спосіб виробництва наночасток

Невдалий досвід студентів Університету Центральної Флориди привів до несподіваного відкриття, якого так давно чекала фармацевтична промисловість.


Аспіранти Соруш Шабаханг і Джошуа Кауфман знайшли спосіб дешевого масового виробництва наночастинок, що може докорінно змінити технологію виготовлення лікарських препаратів.

Суть відкриття полягає в використанні тепла для розділення тонких волокон на однакові наночастинки. Тепло просто розділяє розплавлені волокна на сферичні краплі - як вода, що капає з крана. Відкриття було зроблено випадково: учені багато років шукають спосіб створення надчистого скловолокна для оптичних кабелів. Студенти розплавляли і розтягували скловолокно в ході звичайних руїни експериментів, але зауважили, що замість тонкого ідеального скловолоконного кабелю вийшли мікроскопічні сфери.

Цей новий нехімічних метод дозволяє створювати велику кількість однакових частинок будь-якого розміру. Таким чином, вперше нанотехнології можна запустити в масове виробництво.

У найближчій перспективі вчені збираються за допомогою нової технології створити наночастинки, здатні доставляти лікарські препарати. Зокрема, одним з найперспективніших напрямів є створення часток, здатних доставляти препарати, що вбивають певні ракові клітини.

В цей же час група вчених з Массачусетського технологічного інституту розробляє "заготовки" для нової технології - спеціальні волокна, з яких вийдуть наночастинки з заданими характеристиками. Вже відомо, що новим нехімічним способом можна створити наночастинки, що складаються з декількох матеріалів, а також порожнисті наночастинки сферичної форми. Крім того, на наносфери можна закріпити додаткові матеріали, в результаті чого можна виробляти частинки зі складною внутрішньою структурою. Такі частинки можна використовувати в самих різних областях. У медицині, теоретично, з них можна виробляти вакцини і "адресні" препарати, атакуючі певні патогени.


Поділіться з друзями:   

Останні новини