Українські студенти-астрономи - у десятці найкращих у світі

4-14 серпня 2012 року у м. Ріо-де-Жанейро (Федеративна Республіка Бразилія) відбулася VI  Міжнародна студентська олімпіада з астрономії та астрофізики, у якій взяла участь команда студентів з України.


Понад 150 учасників з 27 країн (Колумбії, Бразилії, Португалії, Словаччини, Греції, Хорватії, Литви, Чехії, Білорусі, Росії, Ірану, Індонезії, Індії, Китаю, Бангладешу, Таїланду та ін.) взяли участь в олімпіаді.

Змагання проводилися у чотири етапи: командні змагання, обробка астрономічних даних, тур спостереження та теоретичний тур.

Теоретичний тур складався з 18 завдань, з яких 15 були короткі та 3 великі задачі, час виконання туру – 5 год. Під час обробки даних студентам були запропоновані спостереження проходження екзопланети по диску зорі та спектр далекої галактики. У турі спостереження учасники мали проявити знання та навички роботи з картою зоряного неба та вміння визначати кутові відстані та координати зір.

В індивідуальних змаганнях українські студенти вибороли 3 призові місця:

- срібна медаль - Марк Дубодєлов, студент І курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

-  дві бронзові медалі  -  Катерина Баринова та Валерія Жовковська, студентки І курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У командному заліку І місце вибороли студенти Китайської Народної Республіки, команда України посіла 10 місце.


Поділіться з друзями:   

Останні новини