НАСА запланувало нову місію на Марс

Натхнене успішної посадкою Curiosity, НАСА запланувало нову місію на Марс у рамках проекту Insight. Вона відбудеться в 2016 році і буде спрямована на вивчення грунту Марса на предмет виявлення її щільності.


Як відзначає Джон Грансфельд, помічник керівника управління по науковому дослідженню НАСА, це перша місія, що припускає вивчення внутрішньої будови Червоної планети. Згідно отриманої від нього інформації, в рамках проекту передбачається буріння на глибину 16 футів (трохи менше 5 метрів).

InSight припускає використання іншою, відмінною від цікавості технології посадки - аналогічної Phoenix Mars Lander. Марсохід буде оснащений роботизованою кінцівкою, двома чорно-білими відеокамерами і інструментами для виміру сейсмоактивності і гравітаційного обертання разом з буром, який буде вимірювати щільність і температуру грунту.

Примітно, що NASA вже відправляло на Марс кілька зондів - можливість, цікавість, а також орбітальний зонд Mars Reconnaissance Orbiter і космічний апарат Mars Odyssey. Однак планів на майбутнє не так багато. У наступному році передбачається запуск космічного зонда Maven, призначеного для вивчення атмосфери Червоної планети. Крім того, раніше НАСА оголошувало про партнерство з ЄКА з метою відправки на Марс двох зондів - в 2016 і 2018 році, але був змушений відмовитися від цих планів через скорочення бюджетів. Таким чином, проект InSight дозволить НАСА повернути подальше вивчення Марса в список пріоритетних завд


Поділіться з друзями:   

Останні новини