Озвучена нова гіпотеза виникнення Всесвіту

В останньому випуску журналу Physical Review D опублікована стаття австралійських фізиків-теоретиків з Мельбурнського університету, в якій піддається сумніву загальноприйнята версія виникнення Всесвіту в результаті Великого Вибуху і висувається нова - "Великого Холоду".


Якщо гіпотеза космологів підтвердиться, то це, на їх думку, буде означати прихід нової теорії - квантових графів.

Суть нової теорії зводиться до іншого розуміння структури матерії. Ще древні греки задавалися питанням про те, з чого складається матерія - з протяжною неподільної субстанції або індивідуальних атомів чи часток. Пізніше Альберт Ейнштейн стверджував, що простір і час - нерозривні і перетікають один в одного. Мельбурнські вчені впевнені, що це припущення може не бути коректним - принаймні, в дуже малих масштабах.

Згідно теорії квантових графів, простір може складатися з дрібних, але невіддільних один від одного частинок, "цеглинок" - їх можна порівняти з пікселями на екрані монітора. Ці "цеглинки" настільки малі, що їх неможливо виявити безпосередньо. Однак дослідники припускають, що вони знайшли обхідний шлях.

Джеймс Квош, провідний автор статті, стверджує: "Уявіть собі, що Всесвіт спочатку була рідкою, а по мірі охолодження кристалізувалася в три просторових і одне тимчасове вимірювання". При такому замерзанні, як і в нормальних речовинах, наприклад, при перетворенні води в лід, у структурі матерії повинні з'являтися тріщини й порожнечі. Якщо ці пікселі, найдрібніші і нероздільні частинки, побачити принципово не можна, то такі тріщини й порожнечі зафіксувати цілком можна, принаймні, деякі з них.

За розрахунками команди вчених, світло та інші частинки будуть відбиватися від цих тріщин і порожнеч або змінювати напрямок, проходячи поряд з ними. Вчені передбачили ряд ефектів, які могли б видати наявність таких "неправильностей" простору, і заявили, що якщо подібні ефекти будуть виявлені, це "раз і назавжди" доведе справедливість теорії квантових графів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини