Прискорене вивчення нових мов збільшує обсяг мозку - шведські вчені

У шведській Академії військових перекладачів молодих новобранців змушують вивчати нові мови в дуже швидкому темпі.


Досліджуючи мозок до і після навчання, група дослідників отримала можливість спостерігати, що відбувається з ним у той період, коли ми за короткий період вивчаємо нову мову.

Молоді люди, що брали участь в експерименті і мають талант до вивчення іноземних мов, отримали завдання за 13 місяців оволодіти незнайомою і складною мовою - наприклад, арабським, російською або дарі. З ранку до вечора, без вихідних, новобранці інтенсивно вивчали мову в напруженому темпі.

В якості контрольної групи вчені використовували студентів медичного Університету Умео - ці студенти також активно навчалися, але не мовам. Обидві групи пройшли МРТ до і після тримісячного періоду дослідження. У той час як структура мозку контрольної групи залишилась незмінною, певні частини мозку у студентів, які вивчали мову, виросли. Зокрема, зростання торкнувся гіпокампу, глибинної структури мозку, що бере участь у вивченні нових матеріалів і просторової навігації. Також змінилися три ділянки кори головного мозку. Студенти, у яких відзначався більший ріст гіпокампу та верхньої скроневої звивини, мали кращими мовними навиками у порівнянні з іншими. У студентів, які докладали більше зусиль, ніж інші, зростання спостерігалося в середньої лобової звивині.

"Ми були здивовані, коли побачили, що різні частини мозку розроблені в різній мірі залежно від того, наскільки добре студенти виконували завдання і скільки зусиль їм довелося для цього докласти", - говорить Йохан Мортенссон, дослідник з Університету Лунда, Швеція.

Більш ранні дослідження інших груп показали, що хвороба Альцгеймера пізніше починається у носіїв двох чи більше мов. Таким чином, можна зробити висновок про те, що вивчення мови - це відмінний спосіб тримати свій мозок у формі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини