У Держінформнауки вручили Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій

17 липня 2014 року в Державному агентстві з питань науки , інновацій та інформатизації України відбулось урочисте вручення Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.


Премію було засновано у 2012 році, як другу за значимістю в країні після державної премії у галузі науки і техніки. Присуджується премія за особливі досягнення в розробці та впровадженні інноваційних технологій у виробництво і виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції.

Лауреатів перших п‘яти відзначених робіт вітали у минулому році. Нинішнього року Урядом також визначено п‘ять робіт-лауреатів. Їхня тематика відображає реалії сьогодення і представляє ті сфери, де необхідність впровадження нових технологій є найактуальнішою:

системи динамічного захисту бронетехніки від гранатометів та керованих ракет, які є одними з найкращих у світі та активно експортуються,

передові супутникові технології пошуку корисних копалин та моніторингу природних катастроф, що працюють не лише для потреб України, але й користуються попитом у світі.

технології виробництва енергоефективних теплообмінних систем для сфери ЖКГ та промисловості, із застосуванням яких проведено модернізацію газових котлів у багатьох регіонах України;

мініінвазивні ендоскопічні та хірургічні технології лікування шлунково-кишкових кровотеч, що суттєво зменшують потребу у важких хірургічних втручаннях та скорочують період реабілітації;

розроблення високочутливих детекторних систем для космічних телескопів, завдяки яким були відкриті нові невідомі раніше фізичні явища, зокрема третій електронний радіаційний пояс Землі.

За словами Першого заступника Голови Держінформнауки Бориса Гриньова, кожна з робіт переможців, безумовно, не є результатом одного року роботи, це рішення, у основу яких покладено багаторічну працю колективів однодумців та результати не однієї дисертації.

Під часу свого виступу Борис Гриньов також наголосив на необхідності створення єдиного органа виконавчої влади зі спеціальним статусом, який би займався плануванням та фінансуванням для державних потреб відповідних державних цільових науково-технічних програм та державного замовлення на розроблення новітніх технологій.


Поділіться з друзями:   

Останні новини