У ЛНУ імені Івана Франка понад 50 провідних юристів і правознавців із 13 країн світу обговорили еколого-правові проблеми

Розпочав розпочав роботу міжнародний симпозіум «Права людини та довкілля у новій Україні», який є унікальним для України, оскільки вперше в історії незалежності нашої держави збирається така когорта провідних юристів-екологів з усього світу.


Саме вони формують екологічну політику та екологічне законодавство в таких країнах, як США, Канада, Польща, Швеція, Іспанія, Німеччина, Угорщина, Грузія, Вірменія, Мексика, Молдова, Білорусія. Учасники заходу - це найуспішніші юристи-практики та вчені у сфері екологічного права, розробники екологічного законодавства у своїх країнах, автори міжнародних угод та конвенцій у сфері захисту довкілля, члени міжнародних органів, які займаються охороною довкілля, зокрема відповідних комісій і комітетів Організації Об’єднаних Націй.

Організаторами симпозіуму є Львівський національний університет імені Івана Франка спільно з Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина», громадською організацією «Бюро екологічних розслідувань», Юридичним інститутом Івано-Франківського національного університету імені Василя Стефаника за фінансової підтримки Фонду демократії ООН та Швецької агенції з міжнародного розвитку Швецького посольства в Україні.

«Знаменно, що в рік відзначення 230-ліття правничої школи Франкового університету – однієї з провідних наукових шкіл України, яку творила в різний час когорта знаменитих професорів, серед яких була й Світлана Кравченко, світлій пам’яті якої ми присвячуємо цей симпозіум, представники 13 країн світу  ділитимуться своїм досвідом у сфері екологічного права у Львівському національному університеті імені Івана Франка», - звернувся зі вступним словом до учасників заходу декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять професора ЛНУ ім. Івана Франка та Орегонського університету Світлани Кравченко, яка зробила неоціненний внесок у розвиток екологічного права Центрально-Східної Європи. Розглядаючи право на безпечне довкілля як фундаментальне право кожної людини, Світлана Кравченко свої зусилля та прагнення спрямовувала на творення науки й утвердження цивілізаційних і світоглядних позицій та європейських і загальнолюдських цінностей.

«Наскрізною проблематикою міжнародного симпозіуму є збереження нашої цивілізації, прав людини та права на довкілля. Наш світ є унікальним і водночас надзвичайно крихким. Вражає те, що в центрі Європи нехтується людське життя, нехтуються принципи співжиття держав», - наголосив професор Андрій Бойко і додав, що «тема прав людини і довкілля є  вкрай важливою для сьогодення України, оскільки вперше буде винесено на такий високий рівень обговорення взаємозв’язку охорони довкілля та базового права людини – права на життя». Цей новаторський погляд, який вперше запропонувала професор Світлана Кравченко, набуває все більшого визнання в усьому світі і знаходить відображення в законодавстві та правозахисній практиці.

«Разом із провідними фахівцями усього світу, представниками різних правових шкіл, ми випрацюємо «дорожну карту» розвитку еколого-правового руху в Україні», - поділилася своїми очікуваннями від роботи симпозіуму Олена Кравченко, директор МБО «Екологія-Право-Людина».

Учасники симпозіуму впродовж двох днів працюватимуть над розробкою практичних пропозицій для України у сфері правового захисту довкілля, зокрема над шляхами покращання екологічного законодавства та вирішення таких нагальних проблем, як реабілітація природнього навколишнього середовища у зоні проведення АТО. Колеги із Всесвітнього альянсу екологічного права (США) поділяться своїм досвідом відновлення довкілля у зонах військових конфліктів і представлять програму спільної роботи у цьому напрямку з українськими колегами.


Поділіться з друзями:   

Останні новини