Інститут математики НАН України налагоджує наукове співробітництво з Пекінським університетом

Нещодавно завідувач відділу алгебри Інституту математики НАН України член-кореспондент НАН України Ю.А. Дрозд відвідав Китай на запрошення Пекінського університету та Оргкомітету Міжнародної конференції з теорії зображень алгебр (ICRA XVI).


Математичні дослідження в Китаї сьогодні швидко розвиваються. З боку держави їм приділяється значна увага. Зокрема, китайська школа з теорії зображень вийшла на світовий рівень завдяки працям таких учених, як Чанчан Сі, Цзе Сяо, Фан Сюй, Йінбо Чжан, Янг Хан, Пу Чжан та інших. Про її авторитет свідчить і той факт, що вже вдруге китайські колеги проводять у себе найавторитетнішу конференцію ICRA. Китайські університети запрошують відомих фахівців для читання лекцій і відправляють своїх студентів та молодих співробітників до провідних наукових центрів, повідомляє  прес-служба НАН України.

Під час візиту до Китаю член-кореспондент НАН України Ю.А. Дрозд прочитав у Пекінському університеті цикл лекцій, присвячений новим досягненням у теорії зображень та її застосуванню у алгебраїчній геометрії. На лекціях були присутні співробітники й студенти різних університетів.

Міжнародна конференція з теорії зображень алгебр проходить кожні два роки. Це головний міжнародний форум, на якому заслуховуються найновіші результати, обговорюються перспективи розвитку цієї теорії. В рамках конференції проходить школа, де провідні фахівці читають цикли оглядових лекцій, присвячених основним напрямам теорії зображень та її застосуванню.

Цього року конференція ICRA XVI проходила в Міжнародному математичному форумі Університету Тсинхуа, який знаходиться у найпівденнішому місті Китаю - Сан'я на острові Хайнань. Цей центр було створено в 2010 році за зразком таких відомих математичних центрів, як Обервольфах у Німеччині або Філдсівський Інститут у Канаді.

Конференція ICRA XVI зібрала близько 200 науковців з усього світу. В рамках школи, яка їй передувала, було прочитано 5 циклів лекцій, а на самій конференції зроблено 15 пленарних і понад 70 секційних доповідей. Член - кореспондент НАН України Ю.А. Дрозд виступив на конференції з доповіддю «Категорні розв'язання особливих некомутативних кривих».

За традицією, конференція ICRA присуджує спеціальні премії молодим ученим за видатні досягнення. Цього року премію ICRA отримали китайський математик Дун Ян та японський математик Мінамото. На жаль, молоді українські математики не мають можливості відвідувати такі визначні наукові форуми, хоча і мають вагомі результати для гідного представлення нашої держави на міжнародному рівні.

За результатами відрядження було укладено договір про наукове співробітництво між Школою математичних наук Пекінського університету та Інститутом математики НАН України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини