Законопроект про науку та науково-технічну діяльність наблизить українську науку до європейської

На цьому наголосила Лілія Гриневич, Голова Комітету з питань науки та освіти на засіданні Комітету 7 жовтня 2015 року.


«Основна мета законопроекту – входження української науки до європейського наукового простору, потребам і вимогам якого вона має відповідати», - сказала Лілія Гриневич. Важливо врахувати принципи чесної конкуренції і бюджетної прозорості, академічної мобільності дослідників, а також створити умови для обміну науковою інформацією та налагодження партнерських стосунків у сфері наукових досліджень та  розвитку технологій.

«Урядовий законопроект є найбільш виваженою і опрацьованою основою для подальшої роботи над законом», сказала Лілія Гриневич. Водночас, вона вказала на низку проблемних місць та принципових моментів, над якими урядовцям слід працювати з метою удосконалення документу і виправлення огріхів. Йдеться про розширення прав наукових закладів, покращення соціального статусу вчених, а також залучення молодих вчених до формування наукової політики.

Рішення про те, що урядовий законопроект про науку та науково-технічну діяльність (№ 2244 а) буде доопрацьовано робочою групою з урахуванням всього переліку поправок, було прийнято одноголосно. До складу групи увійде один представник від кожного законопроекту, Реанімаційного Пакету Реформ, Національної Академії наук, галузевих академій наук та Міністерства освіти і науки. «Наше бажання – об’єднати наукову сферу України, яка зараз фрагментована, розбалансована і живе своїм життям, що не завжди відповідає державним інтересам і потребам економіки. Нам слід відкорегувати систему управління, і перспектива узгодження всіх питань у нас є», підсумувала засідання Голова Комітету. Усіх членів Комітету було також запрошено до роботи у групі, яка розпочнеться у вівторок, 13 жовтня.

У засіданні взяли участь народні депутати, представники Міністерства освіти і науки, співробітники Комітету, Реанімаційного Пакету Реформ, Національної Академії наук та галузевих академій наук.

Для довідки. Під час Комітетських слухань 16 вересня 2015 року розглянули чотири законопроекти про науку та науково-технічну діяльність (№ № 2244 а, 2244 а-1, 2244 а-2, 2244 а-3). Законопроект 2244 а представив М. В. Стріха, заступник Міністра освіти і науки України. Присутні також заслухали доповіді: І. Г. Кириленка щодо законопроекту 2244а-1, І. М. Мриглода щодо законопроекту 2244 а-2 та В. А. Чебанова щодо законопроекту 2244 а-3. Під час слухань не приймали рішення щодо того, який законопроект брати за основу, оскільки не було кворуму депу


Поділіться з друзями:   

Останні новини