Науковці Львівського університету поділились із німецькими колегами результатами своїх досліджень у галузі нанотехнологій

Делегація науковців Львівського національного університету імені Івана Франка спільно з представниками Національного університету «Львівська Політехніка» та Московського державного університету імені Ломоносова взяли участь у Міжнародному науковому семінарі на тему: «Технологія та аналіз наноматеріалів і нанопристроїв».


Семінар проходив упродовж 4-7 листопада проходив в одному  із найстаріших вишів Німеччини – Вюрцбурзькому університеті Юліуса Максиміліана.

З доповідями про результати досліджень у галузі нанотехнологій виступили вчені ЛНУ: професор біологічного факульету Богдан Осташ, доценти фізичного факультету Андрій Королишин і Віталій Вітовський, доцент хімічного факультету Григорій Дмитрів і студентка Тамара Ковальчук, а також аспірант факультету електроніки Олег Кравець.

Чи не найцікавіші результати досліджень на межі біології та наноматеріалів презентував під час свого виступу Богдан Осташ. Основний акцент науковець зробив на актинобактеріях, котрі можна розглядати як «клітини-фабрики» для виробництва біологічно активних сполук і наночасток. Не дивно, що ця доповідь спричинилась до цікавої дискусії із спеціалістамиВюрцбурзького університету, зокрема за участю професора Роберта Люксенгофера, котрий є одним із провідних спеціалістів у галузі наномедицини.

Велике зацікавлення у німецьких фахівців та експертів викликали доповіді доцентів фізичного факультету Андрія Королишината Віталія Вістовського. Українські науковці  розповів колегам про  кластерну будову та властивості термоелктричних сплавів PbTe-Bi2Te3і про залежність інтенсивності люмінісценції рекомбінації від розмірів наночастинок.

Чималий інтерес виявили спеціалісти в галузі нанотехнологій і до виступів молодих учених ЛНУ імені Івана Франка. Із доповідями «Люмінесцентні характеристики нанорозмірних Гадоліній Галієвого гранатів, легованих іонами Tb+3» та «Ізотермічний переріз діаграму стану системи Dy-Al-Sn при 600° С» виступилиаспірант Олег Кравець і студентка Тамара Ковальчук.

Дискусії, котрі тривали не лише після доповідей, а й під час перерв на каву, довели, що рівень наукових досліджень, котрі проводять учені Львівського університету, є співмірними з тими завданнями, котрі вирішують науковці Вюрцбурзького університету. Підтвердженням цьому будуть нові спільні проекти Львівського й Вюрцбурзького університетів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини