Фахівці Інституту прикладної фізики НАН України та Інституту ядерної енергії КНР підписали контракт

Наприкінці жовтня 2015 року на запрошення Інституту ядерної енергії КНР делегація вчених Інституту прикладної фізики (ІПФ) НАН України (м. Суми) на чолі з директором установи академіком В.Ю. Сторіжком взяла участь в обговоренні перспективних напрямів наукового співробітництва в галузі створення реакторів наступного покоління.


Як повідомляє прес-служба НАН України, за результатами двосторонніх перемовин 27 жовтня 2015 року було підписано два контракти. Згідно з одним із них, планується здійснити багаторівневе моделювання дефектної структури в чистому цирконії за різних умовах опромінення та дослідити мікроструктуру й умови формування кластерів вакансій у чистому цирконії. Передбачено також виконання серії експериментів із опромінення цирконієвих сплавів прискореними важкими іонами - з метою напрацювання радіаційних дефектів при різних режимах опромінення - за різних доз, температур опромінюваних зразків і сортів іонів.

При здійсненні досліджень буде використано експериментальну базу ІПФ НАН України, зокрема й аналітичний прискорювальний комплекс (АПК). АПК створений і функціонує на базі компактного електростатичного прискорювача ІПФ НАН України, який дає змогу вивчати структуру та склад різноманітних матеріалів за допомогою методу резерфордівського зворотнього розсіювання, детектування протонів віддачі, резонансних ядерних реакцій, методу PIXE й іонної люмінесценції.


Поділіться з друзями:   

Останні новини