Максим Стріха: Можлива реорганізація національних галузевих академій наук викликала неабиякий резонанс у суспільстві

Нещодавно на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України був оприлюднений проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».


Положення статті 30 проекту, які стосувалися реорганізації національних галузевих академій наук і підпорядкування їх Національній академії наук України, і визначення НАН відповідальним виконавцем у системі Міністерства освіти і науки, викликало неабиякий резонанс у суспільстві.

За словами заступника Міністра освіти і науки України Максима Стріхи, поява проекту бюджету з таким формулюванням "стала несподіванкою для всієї наукової спільноти".

«Міністерство освіти і науки разом з науковою громадськістю ретельно виробляло контури реформ в науковій сфері, – коментує Максим Стріха газеті «Освіта України». – Ця робота була прозорою і відкритою, під час багатьох засідань відбувались онлайн-трансляції. Результатом цієї роботи став проект Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який був сприйнятий усією науковою громадськістю країни».

Заступник Міністра вважає що, підхід, запропонований у статті 30 проекту держбюджету, міг би бути варіантом реформування. Але він є зовсім несхожим на той, який за ініціативи Уряду запропонували Парламенту. І який ухвалили народні депутати.

«Галузеві академії наук виконують свої, суто прикладні функції в забезпеченні конкретних напрямків життя суспільства, – пояснює Максим Стріха. – Зрозуміло, що медична академія зорієнтована на медицину, педагогічна – на освіту, аграрна – на сільське господарство. І концепція закону полягає в тому, що ці академії мають продовжувати існувати, але у тіснішому контакті з відповідними органами виконавчої влади для забезпечення конкретних потреб відповідної галузі. Натомість, сьогодні пропонується усе об’єднати у Національну академію наук. У такому випадку НАН, яка за своєю природою є організацією орієнтованою на здійснення фундаментальних наукових або найважливіших прикладних досліджень, що мають значення для усього суспільства, виявиться перевантаженою. Тому ми станемо перед потребою нової реорганізації. Добре, що виправили положення, яке було в першій редакції і стосувалося розділення закладів Національної академії медичних наук на клініки, які мають залишатися в структурі МОЗ, і на інститути, які мають приєднатися до НАН. Це означало б знищення наших провідних медичних установ".

На жаль, важливе рішення щодо реорганізації установ було ухвалено з ініціативи Міністерства фінансів, яке не є профільним органом у сфері науки, констатує заступник Міністра.

«Тому зрозумілим є те, що цей факт викликав збурення наукової спільноти, – зауважує Максим Стріха. – Наголошую, що міністерство стоїть на позиціях Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який нещодавно ухвалила Верховна Рада України.  МОН запропонувало зважений варіант реформи, який задовольнив усі зацікавлені сторони. Сподіваємося, що тези статті 30 проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» є прикрим непорозумінням, а подальше реформування наукової сфери буде узгоджуватися з варіантом, ухваленим Парламентом.


Поділіться з друзями:   

Останні новини