Група депутатів звернулась до Президента з проханням посприяти реформуванню наукової галузі

Народні депутати з Міжфракційнго об'єднання «ЄвроОптимісти»  висловили Петру Порошенку своє занепокоєння щодо Законопроекту «Про науку та науково-технічну діяльність» (№2244а), котрий так і не підписав Президент.


Члени МФО «ЄвроОптимісти» вважають, що українська наука потребує найскорішого реформування. Країну полишають кращі наукові кадри, що є неприпустимим для перспективи розвитку. Ті, хто намагається гальмувати запуск цієї реформи, грають проти інтересів громадян та держави.

"Парламент 10 листопада ц.р. ухвалив законопроект «Про науку та науково-технічну діяльність» (№2244а), який визначив шлях реформування наукової сфери. Засадничими його принципами є децентралізація управління науковою сферою, демонополізація джерел її фінансування та європейські підходи. Сформоване бачення – консенсусне і є результатом довгих дискусій, в результаті яких всім зацікавленим сторонам удалося дійти компромісу: замість чотирьох альтернативних законопроектів у кінцевому підсумку на рішення депутатів винесли один, який врахував усе краще, що було в решті проектів. Парламент підтримав цей документ 290 голосами", - йдеться у зверненні.

"Наразі законопроект відданий на підпис Президента України. Сьогодні, 23 грудня, спливає строк, у який він має визначитися, чи підписувати цей документ, відтак – започаткувати реформу. Реформу, яка дасть надію молодим ученим реалізувати себе в Україні й на благо України. Реформу, яка дозволить відмовитися від забюрократизованої застарілої радянської системи управління наукою на користь створення креативного середовища, що спонукає до винаходів. Реформу, яка надасть можливості для розвитку і започаткує прозоре фінансування. Реформу, яка, започаткує моду в Україні на науку й перетворить науковців із жебраків на тих, хто формує суспільну думку. Все це є в законопроекті «Про науку та науково-технічну діяльність»", - ввжають вони.

Тож депутати МФО «ЕвроОптимісти» звертаються до Президента України нарешті започаткувати реформу, наслідки якої стануть відчутні у всіх сферах нашого життя. Потрібно зробити перший крок. І таким кроком є набуття чинності Закону «Про науку та науково-технічну діяльність».


Поділіться з друзями:   

Останні новини