Американський експерт поділився з молодими науковцями Львівського університету успішною практикою управління дослідженнями та інноваціями

Про механізми підвищення дослідницького потенціалу та якісного управління інноваціями розповів студентам і молодим науковцям Президент Асоціації регіональної співпраці з питань здоров’я, науки та технології, директор міжнародних наукових та інноваційних програм медичного центру «Cedars-Sinai» (Лос-Анджелес, США), доктор Шандор Варі.


Зустріч відбулась 1 березня 2016 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

За словами американського експерта, успішне управління дослідженнями полягає в навчанні та мотивації науковців. Серед важливих складових підготовки висококваліфікованих фахівців, які мають намір творити науку, на думку доктора Шандора Варі, є високий рівень володіння іноземною мовою, а також навики командної роботи. «Колективне творче мислення – ключовий елемент, необхідний для налагодження робочої мережі зі здійснення фундаментальних досліджень», – вважає вчений.

Розповідаючи про успішні практики якісного менеджменту досліджень та інновацій, американський науковець зосередив увагу на діяльності Міжнародної дослідницької мережі «RECOOP».  «RECOOP» будує мультинаціональну та мультидисциплінарну співпрацю, а також координує діяльність 17 науково-дослідних центрів (CSMS RECOOP Research Centers, CRRS) в 7 країнах світу (Хорватія, Чехія, Угорщина, Польща Румунія, Словаччина та Україна)», – зазначив Шандор Варі. Учений підкреслив, що реалізація стратегічних цілей «RECOOP» дозволяє спрямовувати роботу на те, аби лабораторії могли отримувати максимально можливі довгострокові результати, а також перетворювати їх на комерційно доступні продукти: нові діагностичні інструменти, медичні пристрої та препарати, які приноситимуть користь суспільству.

Під час зустрічі з науковою спільнотою Львівського національного університету імені Івана Франка Шандор Варі розповів про освітні проекти RECOOP та практику проведення літніх шкіл з управління дослідженнями та інноваціями.

За словами американського експерта, очолювана ним асоціація підвищує рівень успіху шляхом ліцензування інтелектуальної власності до впровадження у виробництво через створення портфелю колективних патентів та бази патентів (Patent WarehouseTM), веде реєстр інструментів дослідження (клітинних ліній, тестових наборів, антитіл, маркерів). Окрім того, консорціум RECOOP HST створює Міждисциплінарні дослідницькі мережі для підвищення конкурентоспроможності академічних установ-членів.

Додамо, що в семінарі також взяли участь проректор із наукової роботи Роман Гладишевський, завідувач відділу регуляції проліферації клітин та апоптозу Інституту біології клітини НАН України Ростислав Стойка.


Поділіться з друзями:   

Останні новини