У жовтні цього року Україна стане асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень, - Лілія Гриневич

У жовтні цього року - після сплати офіційного членського внеску, Україна стане асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень CERN. Про це повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час свого візиту в CERN (15 - 16 вересня 2016 року).


Під час візиту Міністр зустрілася з Шарлоттою Л. Варакауле, директором з міжнародних зв'язків CERN та Крістофом Шафером, радником Генерального директора CERN. Разом вони уточнили остаточні процедурні механізми щодо набуття Україною асоційованого членства, -передає прес-служба Міносвіти.

“Зараз, знову ж таки, з огляду на величезний науковий потенціал нашої держави, Україні було запропоновано унікальну форму співпраці. З одного боку, Україна стає асоційованим членом CERN, що дає змогу платити значно менші внески ніж державам-членам. З іншого боку, Україна матиме змогу брати участь у всіх формах наукового співробітництва, які можливі для повноправних членів організації”, - зазначила Лілія Гриневич.

Набувши статусу асоційованого члена, Україна зможе долучитись до створення нових матеріалів, розробки та впровадження нових обчислювальних та інформаційних технологій, розвитку грід-мереж, направляти молодих учених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт за дослідницькими проектами CERN.

Відкриття таких перспектив створить сприятливіші умови для талановитої молоді, що має зменшити відтік кадрів за кордон. Після повернення на батьківщину вчені, які побували в CERN, приносять з собою знання та вміння, що в Україні наразі неможливо набути.

Науково-дослідні установи та підприємства України також отримають переваги від асоційованого членства. Так, вони зможуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання. Це дасть змогу українським промисловцям конкурувати на одному рівні зі своїми закордонними колегами за контракти з CERN і відкривати нові можливості для промислового співробітництва у сферах сучасних технологій.

Нині в CERN  працюють 103 українські вчені. Зокрема, Україна брала активну участь у створенні детекторного приладдя – виготовлення стріпового та дрейфового шарів внутрішньої трекової системи  детектора ALICE (за участю ІТФ ім. М.М. Боголюбова), виготовлення сцинтиляторів для детекторів CMS (Compact Muon Solenoid), LHCb (Large Hadron Collider beauty) (Інститут сцинтиляційних матеріалів), виготовлення елементів калориметричного модуля детектора СМS (ННЦ ХФТІ, Інститут сцинтиляційних матеріалів), установка для моніторингу якості пучка в експерименті LHCb (ІЯД).


Поділіться з друзями:   

Останні новини