Українсько-японська співпраця розвиватиметься в галузях освіти, культури та фундаментальних досліджень

Привабливість японського дослідницького простору, широкі можливості співпраці українських учених і студентів з метою сприяння науково-технічному співробітництву між Японією і Україною обговорили учасники семінару «Дослідження з/в Японії», що відбувся в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 23 вересня 2016 року.


У семінарі взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі, ректор  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський, студенти та науковці України та Японії, - передає прес-служба Міносвіти.

Заступник Міністра підкреслив важливість підтримки української науки та освіти міжнародною спільнотою, особливо в той час, коли країна переживає російську агресію. Зокрема, 27 університетів та наукових установ були переміщені з непідконтрольних українській владі територій, і змушені розпочинати свою діяльність з початку. «Для нас важлива підтримка іноземних партнерів. Ця співпраця важлива сьогодні, адже парламент ратифікував Угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю. Завдяки цьому закону українські науковці, які працюють у сфері ядерної енергетики, отримають широкий доступ до наукових інфраструктур, у тому числі, я сподіваюся,  і японських наукових установ», - зазначив Максим Стріха.

Ректор  НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський розповів про плідні дружні зв’язки університету з Японським агентством мiжнародного співробітництва. «Багато спільних проектів уже реалізовано, зокрема, чимало українських студентів, професорів, дослідників співпрацює з японськими компаніями та університетами з різних напрямків. Сьогодні у нас є чудова можливість на семінарі обговорити спільні проекти, які є важливими для обох країн», - додав Михайло Згуровський.

У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі запевнив у підтримці України та розвитку подальшої співпраці в науковій сфері й реалізації проектів з технічного співробітництва.

Українські студенти заслухали доповідь представника Міністерства освіти, культури, спорту, науки і технологій Японії Хіротака Ямади про політику міністерства щодо розвитку студентської мобільності, досвід міжнародних обмінів ученими та співпрацю над науково-дослідними проектами.

Японські вчені представили проекти в галузях сільського господарства, енергетики та електроенергетики, біоінформатики, над якими працюють у співтоваристві з українськими дослідниками.

Окрім того, під час семінару українські студенти поділилися досвідом роботи та стажування у відомих японських компаніях.


Поділіться з друзями:   

Останні новини