Автор піратського сайту для вчених потрапила до списку людей року за версією журналу Nature

Один з найстаріших і авторитетних загальнонаукових журналів Nature склав список з 10 осіб року, які внесли значний вклад в розвиток науки.


У цей список потрапила і Олександра Елбакян, свого часу створила «піратський ресурс», на якому безкоштовно поширювалися наукові статті Sci-Hub.

Видання розповідає, що в далекому 2009 році під час навчання на останньому курсі університету Елбакян зіткнулася з проблемою в доступі до наукових праць. Справа в тому, що більшість наукових статей розповсюджувалися виключно на платній основі. Дівчина знайшла спосіб обійти необхідність оплати, а вже в 2011 році заснувала сайт, який допоміг іншим вченим одержувати безкоштовний доступ до цікавить їх наукової інформації.

За даними самої Елбакян, на даний момент на сайті знаходиться близько 60 млн. статей, а до кінця року кількість завантажень ньому досягне 75 млн., в порівнянні з 42 млн. у минулому.

Нагадаємо, у 2015 році американський суд за позовом, поданим до Sci-Hub науковим видавництвом Elsevier, розпорядився закрити сайт Елбакян, проте ресурс змінив домени і продовжив свою роботу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини