В Україні забагато закладів вищої освіти, - експерт

Більшість українців це знають. Недарма ж найбільш рейтингова партія Слуга народу обіцяє оптимізувати мережу закладів вищої освіти. В принципі про це також говорять в самому Міносвіти вже давно і постійно. І тут немає нічого крамольного.


Ситуацію навколо питання скорочення вишів прокоментував на своїй сторінці у соцмережі Facebook Єгор Стадний, директор CEDOS.

"Оптимізувати мережу закладів вищої освіти - це цілком справедливий крок, але лише на певному етапі, перед яким потрібно зробити чимало іншої роботи: треба визначити бачення, до якої, власне, мережі ми прагнемо прийти, а для цього треба визначити конкретні завдання, які мають виконати різні за своїми видами заклади вищої освіти,  у свою чергу для цього, як ви розумієте, мають бути визначені ці види закладів 

Ось цей перший крок - це непроста і довга задача, яку ще не брались вирішити в Україні. Я прихильник підходу, коли уряд пропонує закладам перелік різних видів з описом цілей (не завдань, як у другому кроці, а ширше - цілей), які визначає уряд та місцева влада, а також з описом способів фінансування для кожного з видів. А заклади самостійно вирішують, до якого із запропонованих видів себе віднести - тобто які цілі хочуть переслідувати і як хочуть отримувати фінансування за їх досягнення", - зазначив він. 

"Ми повинні відмовитись від ідеї уніфікованого підходу до закладів вищої освіти. Яскравий приклад граблів - це настанова, що усі заклади вищої освіти повинні вести наукову діяльність. Усі, як мантру, повторювали тезу - якщо немає науки, то це не заклад вищої освіти. Теза не лише занадто амбітна, але й шкідлива, бо породила вал вимог до закладів, які ніколи не могли і не зможуть їх виконати. Внаслідок цього ми отримали імітацію науки у закладах вищої освіти. Ми ж уже безкінечно йшли до комунізму і з цього гіркого досвіду мали би навчитись не ставити собі утопічних цілей. Але щось ніяк не навчимось.

Графік для простої ілюстрації. За найбільш повнішими даними десь на початок 2019 року в реєстрі закладів вищої освіти у нас було 1388 закладів. Там усе - державні, приватні, комунальні; університети, академії, інститути, коледжі та технікуми; філії з юрособою, без юрособи. Усе-усе одним словом. В них загалом навчається півтора мільйони студентів на денній та заочній, на контракті та на бюджеті. У найбільших 50 закладах навчаються понад третину усіх студентів. У найбільших 100 закладах навчаються понад половину усіх студентів. У найбільших 200 закладах навчаються понад 70% від усіх студентів", - наголосив Єгор Стадний.

"241 заклад не мають жодного студента, який би там зараз навчався. 117 закладів мають до сотні студентів. 810 закладів мають до 500 студентів. В принципі, якщо завтра зникнуть ці пусті 241 заклад, можна буде зробити гучну новину - За один день кількість вишів в Україні скоротилась на 18%. Але це жодним чином не вплине на ситуацію. І найголовніше - це позбавлене жодного сенсу. Заклад може бути прекрасним навіть, якщо там 100 студентів і дуже й дуже посереднім, навіть якщо там 10 тис студентів", - підсумував він.


Поділіться з друзями:   

Останні новини