Кабмін дав старт визнанню самоосвіти в Україні

Сьогодні, 22 вересня 2021 року, на черговому засіданні Уряду схвалено Порядок акредитації кваліфікаційних центрів.


Основна мета таких центрів – розширити можливості щодо визнання самоосвіти в Україні, здобутої зокрема шляхом неформальної та інформальної освіти, - інформує прес-служба Міносвіти.

Постанова в комплексі з чинною нормативною базою дає змогу започаткувати діяльність кваліфікаційних центрів, які будуть присвоювати/підтверджувати/визнавати професійні кваліфікації за результатами незалежної оцінки результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти.

Акредитацію кваліфікаційних центрів здійснюватиме Національне агентство кваліфікацій. Воно також вестиме реєстри експертів і кваліфікацій, де у відкритому доступі міститиметься інформація щодо виданих сертифікатів про присвоєння/підтвердження/визнання кваліфікації та відомості про роботу таких центрів.

Мережу кваліфікаційних центрів будуть створювати роботодавці, заклади освіти, професійні асоціації та інші зацікавлені суб’єкти.

Особа, яка має документ про здобуття формальної освіти без присвоєння професійної кваліфікації, досвід виконання певних робіт чи здійснення певного виду діяльності, відповідні знання й навички, зможе через кваліфікаційні центри пройти процедури оцінювання, що відповідають вимогам професійного стандарту і в разі позитивного результату отримати документ про присвоєння професійної кваліфікації, що визнаватиметься на ринку праці.

Також через центр можна буде підтвердити кваліфікацію, здобуту за кордоном. Якщо людина здобула кваліфікацію в іншій країні, то потрібно надати відповідні документи, і цю кваліфікація може бути визнана.


Поділіться з друзями:   

Останні новини