Компанія Intel підвела підсумки 10-річчя реалізації міжнародних освітніх програм в Україні

10-11 грудня відбувся П'ятий Міжнародний Форум Intel «Нові горизонти інформаційно-комунікаційних технологій (далі - ІКТ) в освіті» з нагоди святкування 10-річчя реалізації міжнародних освітніх програм Intel в Україні.


Форум зібрав понад 300 учасників з України та 13 країн ближнього і далекого зарубіжжя, серед яких: представники Міністерства освіти і науки України та країн СНД, ректори національних та регіональних інститутів післядипломної освіти, керівники вищих педагогічних навчальних закладів, координатори і тренери освітніх програм Intel, партнери , експерти в сфері ІКТ в освіті.

У рамках Форуму відбулася презентація світових тенденцій і комплексних рішень з впровадження ІКТ в освітній процес. Провідні експерти галузі обговорили перспективи впровадження спільних ініціатив МОН України та Intel, обмінялися досвідом щодо використання ІКТ в навчально-виховному процесі з метою трансформації освіти та підготовки молоді до життя в умовах інформаційного суспільства XXI століття.

На думку Роберта Фогеля, Головного архітектора освіти програми Intel World Ahead, Україна робить активні кроки не тільки з впровадження ІКТ в освітній процес, а й по активній підготовці підростаючого покоління до реалій сучасного світу. В умовах трансформації економіки, безумовно, освіта відіграє ключову роль, і цей факт дуже важливо враховувати.

У панельній дискусії з міжнародними та національними експертами взяв участь Директор Департаменту середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Єресько Олег Вікторович. У своєму виступі він зазначив: «Реформування загальної середньої освіти - основне завдання Міністерства освіти і науки України. Без впровадження ІКТ досягти цієї мети надзвичайно важко, тому ми працюємо над цим питанням, підписавши нещодавно черговий Меморандум з компанією Intel . Для нас це не лише технологічна підтримка, це унікальна можливість приєднатися до світового досвіду, вивчити його, адаптувати до українських реалій і впровадити в життя».

Спільно з бізнес-партнерами експерти Intel в рамках шоу-кейсу представили комплексні ІКТ рішення для шкіл, вчителів, учнів та їх батьків. Партнерами заходу в Києві виступили компанії Microsoft, Samsung, Senkatel, Epson, видавництво «Розумники», «Електронні Освітні Системи», а також благодійна фундація «Відкриті серця».

Володимир Чеповий, генеральний директор компанії «Електронні Освітні Системи», ексклюзивного освітнього партнера корпорації Senkatel в Україні: «Особливої ??позитивної енергетики Форуму додали найцікавіші виступи у форматі TEDx і дуже порадувала концентрація і рівень компетенцій по всьому спектру освітнього сегменту».

Євген Полтенко, директор благодійного фонду «Відкриті серця України»: «Мені імпонує думка, висловлена ??учасниками Форуму, про те, що головне завдання сучасної освіти - навчити вирішувати проблеми, які ще навіть не існують. ІКТ є тим ефективним інструментом, який дозволяє суспільству йти на крок попереду від актуальних викликів і рухатися поступально у своєму розвитку».

Ольга Свириденко, керівник відділу по роботі із закладами освіти компанії Microsoft: «Спільними зусиллями корпорація Intel і Microsoft допомагають педагогам та учням за допомогою сучасних технологій реалізувати свій педагогічний і академічний потенціал. Учасники даного Форуму надихають один одного, креативно підходять до реалізації своїх повсякденних педагогічних завдань, виховують майбутнє покоління творчих і успішних учнів. Саме такі педагоги створюють успішне майбутнє нашої країни».

Віталій Хижняк, менеджер по роботі з корпоративними замовниками компанії «Самсунг Електронікс Україна»: «Ми вдячні компанії Intel за внесок у модернізацію системи освіти в Україні: узагальнення досвіду і донесення нових тенденцій в освіті. Це дозволяє поліпшити процес і отримати якісний «продукт» - готове до життя у високотехнологічному оточенні покоління».

Про освітні ініціативи Intel в Україні

З 2003 року в Україні спільно з Міністерством освіти і науки України почали реалізовуватися міжнародні освітні програми Intel - «Intel ® Навчання для майбутнього» (програми для вчителів та студентів педагогічних вузів).

З 2005 року - «Intel ® ISEF» (конкурс науково-технічної творчості для обдарованих дітей), з 2007 року - «Intel ® Шлях до успіху» (програми для учнів). Успіхи цих проектів в Україні очевидні.

За 10 років роботи над освітніми ІКТ-проектами в Україні більше 300 тисяч вчителів та студентів педагогічних вузів пройшли навчання за міжнародними освітніми програмами Intel.

Понад 20 тисяч учнів середніх шкіл пройшли навчання за програмою «Intel ® Шлях до успіху». Більше 5 тисяч школярів взяли участь у наукових конкурсах Intel на національному рівні, і майже 50 з них представляли Україну на найбільшому в світі науковому конкурсі для молоді «Intel ISEF» в США.

У 2009-2010 роках для науково-методичного експерименту з інноваційної моделі Е-навчання в середовищі «1 учень - 1 комп'ютер» корпорацією Intel було безкоштовно надано 2000 шкільних нетбуків Classmate PC («Персональний мобільний комп'ютер учня»).

У 2012 році Intel стає партнером Національного проекту «Відкритий світ» з метою співпраці в сфері впровадження ІКТ в систему освіти.

У 2013 році Intel підписала з Міністерством Освіти і Наук України Меморандум про взаєморозуміння та спільної реалізації освітніх програм корпорації Intel на 2014 - 2018 рр. Сьогодні в рамках реалізації освітніх ініціатив Intel Україна активно працює з Міністерством Освіти і Наук України, Національною академією педагогічних наук України , Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України, а також інститутами післядипломної освіти, 3 педагогічними університетами, більше 1000 професійно-технічними училищами, недержавними організаціями та бізнес- партнерами.

У Intel впевнені, що на місце реалізації окремих програм і проектів у сфері ІКТ в освіті повинні прийти системні зміни, адже тільки такий підхід може мати трансформаційне значення. Міністерство освіти і науки України спільно з компанією Intel планує розробку і формування масштабованої політики в галузі трансформації ІКТ-освіти на рівні регіону, міста і окремо взятого навчального закладу. У грудні 2013 стартує пілотний проект на рівні навчального закладу в Києві, на рівні міста у Львові та на рівні області в Запорожкской області. Компанія Intel в свою чергу має намір поділитися багатою експертною оцінкою , досвідом реалізації освітньої політики в інших країнах світу (наприклад, Фінляндії, Сінгапурі, Кореї та інших ), а також порадами міжнародної групи визнаних фахівців і практичним інструментарієм трансформації системи освіти .

Тетяна Нанаєва, Директор освітніх програм Intel в Україні, регіональний менеджер з корпоративних питань Intel в країнах СНД: «Наше основне завдання - допомогти системі освіти України у розвитку інновацій та технологічної готовності до прийдешніх змін у сфері ІКТ, а багаторічний досвід реалізації освітніх програм та інноваційних підхід допоможуть нам у цьому».


Поділіться з друзями:   

Останні новини