Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» підвів підсумки 2013 року

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» підвів підсумки 2013 року і відзначив найбільш значущі події наукової, освітньої, соціальної та культурної сфер, які відбулися за цей період.


НТУ «ХПІ» в цілому і його 78 спеціальностей успішно пройшли акредитацію, завдяки чому університет підтвердив IV рівень акредитації на наступні 10 років. Також були відкриті два нових напрямки підготовки: Видавничо- поліграфічна справа, а також Товарознавство і торговельне підприємництво.

Була введена в експлуатацію фундаментальна науково-технічна бібліотека, де доступні більше 2 млн. різних видань, а також є доступ до комп'ютерного класу та мережі Інтернет, що допомагає студентам більш якісно опановувати спеціальності, які вони виачають. Тут також проводяться різні заходи, семінари та тренінги освітнього і культурного характеру. У новому приміщенні книгосховища бібліотеки реалізована «Комплексна інформаційна система бібліотеки», яка погоджує роботу центру обробки даних, систем контролю і управління доступом в приміщення, відеоспостереження, оповіщення, автоматизації роботи бібліотеки на основі технології радіочастотної ідентифікації (RFID).

Нова комп'ютерна лабораторія була відкрита за підтримки компанії EPAM Systems, яка стане сучасним майданчиком для підготовки фахівців у галузі інформаційних технологій на базі університету.

Співпраця університету з різними організаціями та підприємствами дала можливість підписати ряд важливих угод: в рамках договору з громадською організацією «Вікімедіа Україна» передбачається створення для аспірантів і студентів альтернативи самостійної форми роботи у вигляді написання та поліпшення статей в українській Вікіпедії; угода про співпрацю з німецькою компанією Heidenhain передбачає спільну підготовку фахівців у галузі інформаційних технологій; в умовах угоди про стратегічне партнерство з Харківським тракторним завод ім. Орджонікідзе (ХТЗ) планується створення умов для підготовки фахівців галузі машинобудування, зокрема, тракторобудування, розробка спільних освітніх та науково-інноваційних проектів, а також лабораторні дослідження перспективних технологій. Співпраця розвивається і з Європейським Інвестиційним Банком (ЄІБ), делегація якого відвідала університет у вересні 2013 року. Спільно з цією організацією був розроблений проект підвищення енергоефективності університету в обсязі 35 млн. євро.

Активна науково-дослідна діяльність вчених університету привела до важливих винаходів і відкриттів . Так спільно з Інститутом патології хребта та суглобів ім. М.І. Ситенка був розроблений перший український динамічний ортопедичний корсет з регульованою фіксацією поперекового відділу хребта. При співпраці з Харківським НДІ загальної та невідкладної хірургії та Харківським медичним університетом був відкритий ефект, що пояснює ріст клітин при впливі постійних силових навантажень, який був названим явищем п'єзобіосінтезу . Це відкриття прискорює і спрощує діагностику онкологічних захворювань на ранніх стадіях. У бібліографічній та реферативній базі даних Scopus за рік з'явилося більше 4500 публікацій, з яких 1050 були написані викладачами спільно зі студентами, а понад 300 студентів працювали самостійно. У 2013 році професорсько-педагогічний склад університету поповнився двома лауреатами Державної премії України. Обсяг науки, виконаний вченими НТУ «ХПІ» склав 25 млн, з яких 16 млн. були профінансовані з бюджетних коштів, а 9 млн. - за рахунок господарських договорів.

У свою чергу студенти університету брали активну участь у наукових конкурсах. Так, у всеукраїнських конкурсах наукових робіт 64 студенти зайняли призові місця, а 24 стали призерами всеукраїнських студентських олімпіад з фундаментальних та спеціальних дисциплін.

Поряд з науковою та навчальною діяльністю студенти НТУ «ХПІ» реалізували ряд соціальних ініціатив, зокрема, соціально-екологічний проект «Кришкин дом», який був націлений на залучення уваги громадськості до проблеми вторинної переробки відходів. В рамках кампанії проводилася акція по збору пластикових кришечок від пляшок, потім на території університету була викладена карта України з 60 000 кришечок. Після цього їх здали на вторинну переробку, а за виручені кошти була придбана навчальна література для Малинівської загальноосвітньої школи 1-3 ступенів.

Серед спортивних досягнень студентів НТУ «ХПІ» - перемога на Всесвітній Літній Універсіаді з легкої атлетики, яка проходила в Казані, а також завоювання студенткою університету титулу чемпіонки світу з фехтування.

У своєму новорічному зверненні ректор НТУ «ХПІ» професор Леонід Леонідович Товажнянський відзначив, що 2013 рік був дуже насиченим для університету. Успішно працювали його 20 тисяч студентів, 1700 викладачів і співробітників, які вели активне наукове і спортивне життя. Близько 20 % випускників отримали дипломи з відзнакою, а спортсмени завоювали 170 медалей на змаганнях. Підсумок діяльності університету дуже високий, адже цього року університет вперше опинився в числі 800 кращих університетів світу за версією рейтингу QS ( Quacquarelli Symonds ), куди потрапили всього 4 виші України, а також зайняв 6 місце в рейтингу «ТОП 200 - Україна».


Поділіться з друзями:   

Останні новини