У КНУ імені Тараса Шевченка першокурсникам кримськотатарської філології видали залікові книжки

1 вересня студенти-філологи Київського університеті імені Тараса Шевченка всіх спеціальностей отримали залікові книжки – перепустки у своє професійне майбутнє.


Найособливішим цей урочистий момент мабуть став для студентів кримськотатарської філології – вперше відкритої цьогоріч. Адже молодь, яка обрала цю спеціальність, не лише морально підтримала дружній для українського кримськотатарський народ, який зараз переживає одні з найтяжчих часів у своїй історії, а й взяла на себе обов’язок розвивати й примножувати його культуру й традиції. Аби донести до студентів цю велику місію, кафедра тюркології запросила на посвяту в студенти поважних гостей: проректора проф. Володимира Бугрова, голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, українського дипломата і колишнього генконсула України в Стамбулі Богдана Яременка, голову Всеукраїнського об’єднання «Чесне слово» Володимира Омельчука, координатора кримськотатарського земляцтва в Києві.

Події, що мали місце в березні-квітні в Криму, перекрили кисень не лише кримськотатарській освіті на півострові, а й поставили під загрозу існування цього народу взагалі. Тоді кримськотатарське земляцтво звернулося до Міністерства освіти України з проханням забезпечити їхнім студентам місця у вищих навчальних закладах на території материкової України. Одним із перших на це прохання відгукнувся ректор КНУ імені Тараса Шевченка, виділивши серед навчального року місця для кримських студентів. Таким чином, Київський університет прийняв 172 студенти з Криму, 28 з яких – кримські татари.

Великою подією назвав відкриття кримськотатарської філології в Київському університеті Рефат Чубаров. Він запевнив студентів, що вони не залишаться без роботи після отримання диплому.

Також студентів привітали і побажали їм успіхів у навчанні колишній генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко та координатор кримськотатарського земляцтва в Києві Володимир Омельчук.

Насамкінець зустрічі завідувач кафедри тюркології доц. Володимир Підвойний разом із Рефатом Чубаровим і Богданом Яременком урочисто вручили залікові книжки першокурсникам-тюркологам і майбутнім знавцям кримськотатарської філології.


Поділіться з друзями:   

Останні новини