Впровадження Закону «Про вищу освіту» відбуватиметься в три етапи, - Лілія Гриневич

6 вересня Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич взяла участь у нараді керівників вищих навчальних закладів України з питань імплементації Закону України «Про вищу освіту».


Вона відбулася за участю прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та Міністра освіти і науки України Сергія Квіта у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В своїй доповіді Лілія Гриневич зазначила, що у Верховній Раді України з 2006 року, відколи хотіли змінити Закон «Про вищу освіту», побувало 9 законопроектів, якими намагалися запровадити зміни в українській вищій освіті. «Але ці зміни стали можливим тільки після Революції гідності, тільки тоді ми змогли зібрати необхідну кількість голосів і в демократичний, проєвропейський спосіб прийняти цей закон про вищу освіту», - наголосила вона.

Голова Комітету з питань науки і освіти подякувала усім учасникам процесу підготовки закону про вищу освіту, відзначивши, що робота була дуже непростою, - «Я хочу щиро подякувати робочій групі під керівництвом Михайла Згуровського і всім тим, хто багато часу присвятив роботі над цим законом. Зрештою, всі тут присутні теж долучалися до покращення цього закону».

Лілія Гриневич розповіла, що між першим та другим читанням внесли в законопроект багато нових прогресивних норм, про які стало можливо говорити тільки сьогодні, після того часу, який виборений людськими життями: «Ми вимушені були узгоджувати інколи досить суперечливі інтереси. Адже, не секрет, що інтереси ректорів деколи не співпадають з інтересами викладачів, інтереси університетів – з інтересами роботодавців, інтереси студентів – з інтересами батьків. Ми спробували в публічному діалозі врахувати інтереси усіх заради однієї мети – реального підвищення якості вищої освіти в Україні і формування нашої системи, як конкурентоздатної для входження до Європейського Союзу».

Лілія Гриневич, як провідний лобіст нового Закону "Про вищу освіту" розповіла, що цей Закон впроваджуватиметься у три етапи. Перший етап – це етап напрацювання підзаконних актів (наказів, постанов, розпоряджень). Як зазначила народний депутат, це етап вироблення тих документів, без яких не можна рухатися далі, починаючи вже від освітніх стандартів. Але, на її думку, «навіть вже на першому етапі університети можуть зробити досить багато. І дуже важливо, щоб з цього приводу сьогодні відбулася конкретна розмова, що  ми покроково маємо зробити, як ми привести у відповідність закону університетські статути, на які виклики чекають виші. Адже весь цей період ми готуємося до наступного етапу – наступного навчального року».

Лілія Гриневич наголосила, що «з першого вересня 2015 року запрацює Національне агентство з якості вищої освіти. Також, з цього часу відбудеться перехід на максимальне навантаження на викладачів - з 900 до 600 годин у рік. А кількість годин в кредиті має бути не 36, а 30. Це означає, що мають бути зміни в розподілі часу на навчальні курси відповідно до нових освітніх стандартів. Крім того, ми даємо студентам можливість вибору – до 25% курсів. Це також важливо, адже посилює конкуренцію між викладачами».

Крім того, вона підкреслила, що третій етап почнеться з 1 січня 2016 року, - «З цього часу мають вступити в дію статті, які потребують додаткового фінансування. Але ми розуміємо, в якій ситуації агресії з боку Російської Федерації і в яких фінансово-економічних труднощах перебуває сьогодні наша країна».

Також народний депутат доповіла учасникам наради, що зареєструвала у Верховній Раді України законопроект про зміни до Бюджетного Кодексу, на виконання положення закону про вищу освіту стосовно рахунків у держаних банках.

На завершення, Голова Комітету запросила до спільної плідної співпраці, -  «Разом ми все зможемо успішно втілити в життя, ця освітня реформа вистраждана людськими життями, тому всі ми з вами, хто її реалізує, не маємо права на поразку!».


Поділіться з друзями:   

Останні новини