Інна Совсун: Із вересня має запрацювати Національне агентство з якості вищої освіти

Про імплементацію нового ЗУ "Про вищу освіту" журналісту "Української правди" розповіда Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун.


"Зараз готуються з'їзди представників ВНЗ і інших учасників для того, щоб надати делегатів, представників до Нацагентства.

Станом на 1 вересня вже достеменно буде нове положення про присвоєння вчених звань. Звання професорів і доцентів будуть надаватися на нових засадах.

Критеріями будуть, у першу чергу, публікації у журналах, індексованих у міжнародних науковометричних базах. Важливо зазначити, що це можуть бути і українські журнали, котрі отримають відповідний статус", - повідомила Перший заступник Міністра освіти і науки України.

"Сьогодні є 16 українських наукових журналів, які входять в Скопус. Чимало викладачів і дослідників переймаються тим, що публікації в таких журналах є платними. Проте насправді є безліч наукових журналів, котрі не беруть плати за публікації.

Також буде враховуватись міжнародний досвід — стажування, конференції, участь в міжнародних проектах.

Чимало дискусій викликала норма про підтвердження рівня знання іноземної мови – сертифікатом чи іншим способом; навчання чи стажування за кордоном також може бути показником володіння мовою на достатньому рівні", - зазначила Інна Совсун.

Заступник Міністра вважає, що  Міністерство стоїть на тому, що наука є міжнародною за своїм визначенням і включення в міжнародну наукову спільноту є вимогою часу. Ігнорування цієї вимоги буде прирікати українську вищу освіту та наук на подальшу ізоляцію. Навіть якщо певне конкретне дослідження стосується лише української проблематики, проте нові методи досліджень, нові підходи – це те, що можна і треба запозичувати в міжнародної спільноти.

"Безперечно, залишаються вимоги щодо викладацького досвіду, роботи в університетах та інститутах. Це значні зміни, проте вони є необхідними, якщо ми хочемо через 5 років отримати нову якість вищої освіти", - підкреслила вона.


Поділіться з друзями:   

Останні новини