Максим Луцький: Ми відродили авторитет доуніверситетської підготовки

Максим Луцький (Партія Регіонів), перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, вважає доуніверситетську підготовку головною профорієнтаційною складовою.


Під час ефіру на одній з радіостанцій він наголосив: “На практиці це діє так: діти, які вже за рік до вступу до ВНЗ визначилися, де вони хочуть навчатися, на якій спеціальності, вступають на доуніверситетську підготовку, їм викладають викладачі, які будуть їм викладати, коли вони вже будуть студентами. Викладачі дивляться за їх здібностями. І хочу сказати, що 20-30% абітурієнтів змінюють свою точку зору, на яких спеціальностях вони хотіли б навчатися, коли будуть вступати. Це є надзвичайно позитивна річ.”

“Я вважаю, що не тільки абітурієнт має право обирати ВНЗ, але й ВНЗ має обирати собі майбутніх студентів. І коли ми бачимо лотерею, коли діти подають в один, другий, третій ВНЗ, і бачимо ми дітей, які прийшли до ВНЗ за рік (це незалежно від того, де знаходиться ВНЗ, тому що філії доуніверситетської підготовки знаходяться в усіх абсолютно містах, це звичайні договори зі школами, куди ми надаємо навчально-методичні матеріали, які надаються для вивчення для абітурієнтів), то це діти, які вже за рік визначилися з тим навчальним закладом, де вони хочуть навчатися. І, я ще раз повторюю, їм викладають ті викладачі, які будуть їм викладати, як студентам вже. Це психологічно адаптовані діти. У них є старші товариші, з’являються студенти, які діляться своїми враженнями, точками зору. І хочу сказати, до 30% дітей змінюють свою точку зору, коли вони вступають на доуніверситетську підготовку, на якій спеціальності вони хотіли б навчатися. Тобто це рішення, яке вже приймається свідомо молодою особою, а не так, як в нас дуже часто буває: батько сказав, що йди туди, а дитина йде.“ – зазначив Максим Луцький.

Нагадуємо, що згідно Правил прийому у цьому році успішне відвідування такої довузівської підготовки дозволяло нараховувати додатково 20 балів при вступі до цього ВНЗ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини