Перший заступник Міністра освіти та науки Інна Совсун вважає доцільним відміну державного замовлення

Новації в цьогорічній вступній кампанії дозволили зробити її більш прозорою та зрозумілою для абітурієнтів та їх батьків. На цьому наголосила Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун в програмі «Батьківські години» на радіо «Промінь» 15 серпня 2015 року.


Як зазначила Перший заступник Міністра, система вступу до університетів передбачає конкурс. «Наше завдання було удосконалити систему вступу з тим, щоби дійсно найкращі діти змогли потрапити до університетів», - пояснила Інна Совсун.

Щодо кількості бюджетних місць, Перший заступник Міністра повідомила, що в цьому році порівняно з минулим роком, їх кількість була зменшена приблизно на той же самий відсоток, що і кількість випускників шкіл – 23%. «Тому можливість потрапити на бюджетне місце в цьому році і в минулому була однаковою для абітурієнтів», - додала Інна Совсун.

Водночас, як зазначила Перший заступник Міністра, необхідно шукати нові підходи до того, як саме фінансувати вищу освіту. Адже механізм державного замовлення залишився нам в спадок з радянських часів, що не відповідає потребам часу. Сьогодні більшість робочих місць знаходяться не в державному секторі, а в приватному. «Держава в будь-якому випадку, дбаючи про розвиток суспільства, повинна забезпечувати фінансування вищої освіти. Але не у форматі  кількості державних місць, які вона надає університетам, а у форматі підтримки самих університетів», - підкреслила Інна Совсун.

За словами Першого заступника Міністра, вищий навчальний заклад  може сам зорієнтуватися, в чому є потреби місцевого ринку праці, яким чином найкраще розподіляти гроші між різними факультетами з тим, щоб готувати фахівців. «Необхідно знайти більш сучасний механізм розподілу бюджетного фінансування між університетами та припинити застарілу практику поштучного надавання їм місць. Потрібно переходити до європейської моделі», - запевнила Інна Совсун. Зокрема, більшість європейських країн вже застосовують модель, коли держава надає фінансування університету, визначає пріоритетні галузі, а вищий навчальний заклад сам вирішує, яку кількість фахівців  він може підготувати за державні кошти.

Відповідаючи на запитання слухачів програми, Інна Совсун зазначила, що сьогодні найактуальнішим питанням освіти залишається підняття рівня професійної освіти. Зокрема, Міністерством вже розроблений проект закону «Про професійну освіту», котрий повинен поєднати професійно-технічні училища, коледжі і технікуми, які були віднесені до вищої освіти. «Ці навчальні заклади складають цілий комплекс підготовки професіоналів, котрі дійсно дуже затребувані на ринку праці, але не готуються якісно», - пояснила перший заступник Міністра.

Щоб виправити ситуацію, на думку Інни Совсун, необхідно створити передумови розвитку цієї сфери освіти. Сьогодні 80% випускників шкіл вступають до університетів, але ринок праці не спроможний знайти таку кількість місць для працевлаштування. І, безперечно, необхідно розвивати нішу професійної освіти.

Ключовою проблемою професійно-технічної освіти, вважає перший заступник Міністра, є слабка її матеріально-технічна база, котра була створено ще 30-40 років тому. Адже студенти, які навчаються на основі технологій 30-річної давності, не виходять готовими на ринок праці, щоб працювати з більш сучасними технологіями. «Дуже важливо створити можливості для приватно-державного партнерства в професійній освіті. Студенти, навчаючись в училищі чи в технікумі, могли би проходити значну частину свого навчання безпосередньо на виробництві, де є сучасні технології, та на тих виробництвах, до роботи на яких, вони готуються», - підкреслила Інна Совсун.


Поділіться з друзями:   

Останні новини