Вітчизняні виші стали менше випускати економістів та педагогів

Більше студентів стало навчатись на медичних, гуманітарних, та пов'язаних із інформаційними технологіями спеціальностях.


Такий висновок можна зробити проаналізувавши результати дослідження розподілу студентів за галузями знань в Україні та за кордоном, яке було проведеного аналітичним центром CEDOS.

"Поділ студентів за галузями знань у всіх країнах різний, однак є кілька спільних рис. У всіх країнах за винятком Кореї та Фінляндії найбільше студентів навчається саме на програмах суспільних наук, економіки та права: від 27% у Швеції до 54% у Туреччині. Друге місце можуть займати охорона здоров’я (Бельгія, Чилі, Данія, Норвегія, Австралія, Словаччина, Швеція, Великобританія); інженерія (Білорусь, Мексика, Португалія, Україна, 66 Словенія, Ізраїль, Греція, Литва, Угорщина); гуманітарні науки (Азербайджан, Японія, США). Багато країн мають свої особливості. Наприклад, Великобританія, Азербайджан, Франція, Естонія, Чехія та Австрія мають вищу за середнє частку студентів, які вивчають природничі, фізико-математичні науки та ІТ — 11–14%. Білорусь має яскраво виражений пріоритет сільськогосподарських наук — 8%, частка удвічі більша,  ніж у решти країн", - йдеться у звіті CEDOS.

"Педагогічні науки більш популярні у Ізраїлі, Австрії, Норвегії, Азербайджані, Польщі — 13–16%. Натомість інженерія досить часто стає вибором студентів у Білорусі, Кореї, Мексики, Фінляндії, Португалії, України — 22–28%. Корея також має один з найбільших відсотків студентів-гуманітаріїв — 18%", - зазначають дослідники.

Тенденція зміни розподілу студентів за спеціальностями у період з 2007-ого по 2012-й рік показує, що у більшості розвинутих країн зменшилась частка студентів-педагогів та суспільників, а частка студентів-інженерів та студентів-медиків зросла.

В  Україні ж за останні роки стало більше студентів, які вивчають гуманітарні науки, мистецтво, медицину, природничі науки, математику та ІТ. Менше стали готувати вітчизняні виші економістів та педагогів. Обсяг підготовки інженерів для промисловості та будівництва, а також аграріїв майже не змінився.

Джерело: UNESCO institute for Statistics
* 2008 замість 2007
** 2013 замість 2008
*** Services 2008 замість 2007
Класифікація за МСКО 2011


Поділіться з друзями:   

Останні новини