На педагогічні спеціальності абітурієнтів планують заманювати підвищеними стипендіями

Про заходи необхідні дня залучення здібної молоді до навчання на педагогічних спеціальностях у вітчизняних вищих навчальних закладах розповіла Перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.


"Необхідно стимулювати якісний відбір на педагогічні та природничі спеціальності. Вочевидь, що простим збільшенням кількості місць держзамовлення для цих спеціальностей питання не вирішується. Навіть отримавши рекомендацію до зарахування на бюджетну форму навчання, вступники надто часто приймають рішення піти на контракт на престижнішу спеціальність, замість навчатися на хіміка чи вчителя", — пише вона у своєму блозі на ZN.UA.

"Треба напрацьовувати нові підходи до набору на ці критично необхідні для суспільства спеціальності. Так, якщо ми як суспільство визнаємо, що нам потрібні фахові вчителі, то ми повинні знайти способи мотивувати найкращих випускників іти на педагогічні спеціальності — через підвищені стипендії, укладання угод на працевлаштування з гарантією адекватної оплати праці після завершення навчання тощо. Те ж саме стосується пошуку додаткової мотивації, що приваблюватиме сильніших студентів на природничі та інженерні спеціальності", — наголосила Інна Совсун.

"Ключовою ж зміною вступної кампанії-2016 стала нова модель розподілу державного замовлення у ВНЗ. Цьогоріч вперше випробовується механізм, закладений у Законі "Про вищу освіту" . Його головний принцип — відмова від ручного розподілу бюджетних місць на користь прозорої системи. Тепер МОН не відіграє, ризикуючи втрапити в корупційну пастку, ключової ролі у встановленні кількості бюджетних місць, які отримає той чи інший навчальний заклад. Натомість це визначають самі абітурієнти, а саме — ті з них, хто продемонстрував найвищі результати на ЗНО. Саме вони можуть "привести" додаткові бюджетні місця на ту чи іншу спеціальність, подавши на неї документи. А значить — і додаткові бюджетні кошти на підготовку фахівців", — зазначила вона.


Поділіться з друзями:   

Останні новини