“Долар вкладений в освіту приносить 8-15 доларів у довготерміновій перспективі”, - Інна Совсун

Екс-перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун розповіла, як треба перерозподілити видатки на освіту під час дискусії "Гроші на стипендію чи на війну? Якими мають бути пріоритети державних видатків в Україні", який відбувся в Українському кризовому медіа-центрі сьогодні, 12 вересня.


“В нас падає відсоток видатків на освіту у порівнянні з ВВП. При злочинці Януковичі було більше 7% ВВП, то зараз 5-5,5% ВВП на освіту. Також у розподілі цих коштів є перекоси. Значною мірою видатки скеровуються  на фінансування системи, фінансування мережі і дуже малою мірою спрямовується на фінансування розвитку, це є катастрофічною ситуацією”, - зазначила вона.

“Держава оплачує за навчання 700 тиc. бюджетників, а ще є контрактники, яких ми частково теж дофінансовуємо з державного бюджету, бо, насправді, вартість підготовки вартість контрактника є нижчою ніж видатки на підготовку бюджетника. При цьому ми фінансуємо отримання ними поганої освіти: вони ходять у приміщення в яких немає ремонту, в лабораторії де обладнання 70-х років та немає необхідних реактивів для дослідів. Тут нам треба працювати над ефективністю використання коштів. Зменшити кількість навчальних закладів, зменшити кількість людей, які отримують вищу освіту, адже 80% від тих, хто закінчив школу отримують вищу освіту, а це неадекватний показник. Треба вкладати в інфраструктуру та працювати над підвищенням якості вищої освіти”, - наголосила Совсун.

На заході галузь освіти представляли наступні експерти:

  • Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру  CEDOS,
  • Інна Совсун, віце-президент Київської школи економіки,
  • Володимир Бахрушин, головний експерт РПР, радник Міністра освіти і науки.

Поділіться з друзями:   

Останні новини