Збільшення видатків на освіту не перекриє рівня прогнозованої інфляції в 2017 році

Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) презентував відео, де роз’яснюються основні моменти фінансування освітньої галузі в проекті Держбюджету-2017.


В проекті держбюджету на 2017 рік Кабінет міністрів України передбачив фінансування Міністерства освіти і науки в розмірі 28,6 млрд грн.  Інші видатки – на місцевих бюджетах, що і є головним експериментом держбюджету наступного року, коли утримувати школи та заклади професійно-технічної освіти буде місцева влада.

У порівнянні з бюджетом цього року збільшення незначне і становить близько 2,5 млрд грн. В цілому ж зведений (державний і місцеві) бюджет передбачає витрати на сферу освіти на рівні 136,7 млрд грн, що на 7,9% більше, ніж в 2016 році. Але не варто забувати про прогноз інфляції на рівні 8,1%. Виходить, що збільшення зведеного бюджету на 7,9% може просто розчинитися.

По зарплатам обіцяно підвищення лише вчителям. Підвищення заробітних плат не загрожує вихователям у дитсадках та викладачам вишів. Тому у 2017 році доценти цілком зможуть позаздрити вчителям вищої категорії за рівнем заробітної плати.

Відповідно до заяв представників влади, заробітна плата вчителя вищої категорії, що буде віднесено до 14 розряду (а в минулому році це був 12 розряд), складатиме від 5 266 гривень до 6 841 гривні. Учитель без категорії отримуватиме від 3960 до 4853 гривень.


Поділіться з друзями:   

Останні новини