Студенти Запорізького медуніверситету можуть слідкувати за операціями на своїх гаджетах

На кафедрі онкології та онкохірургії Запорізького державного медичного університету, вперше у виші, здійснили оперативне втручання, яке з навчальною метою у повному обсягу транслювалося в мережі Instagram.


Ініціював  такий метод навчання майбутніх медиків доктор медичних наук, доцент кафедри Олексій Колеснік.

«Звичайно, старшому поколінню хірургів й не снилося, що за їхніми діями в операційному полі може спостерігати така велика кількість людей, зокрема, студентів, -  прокоментував цю подію завідувач кафедри онкології та онкохірургії ЗДМУ, доктор медичних наук, онколог – хірург вищої кваліфікаційної категорії, професор Анатолій Шевченко. - Тепер найсміливіші фантазії стають реальністю. Молодий колега Олексій Колеснік подав слушну ідею, як зробити наші оперативні втручання доступними для широкої аудиторії, щоб якомога більша кількість майбутніх хірургів опановувала новітні хірургічні  технології. Адже в онкології вони мають особливу складність, і наука справжнього професіонала має тривати усе життя.

Своєрідний «репортаж» ми  транслювали з операційної в Instagram. Оскільки цей додаток сумісний з пристроями iPhone, iPad та інших гаджетів, то всі студенти й інтерни, які мають планшети і мобільні телефони мали змогу спостерігати за перебігом операції в режимі one-line. Вони могли також запитати хірурга про той чи інший етап втручання та отримати певні пояснення.»

Анатолій Іванович також розповів, що місяць тому  на кафедрі також провели трансляцію операцій з трьох операційних онкодиспансеру через Internet-Explorer. Будь-який студент, інтерн, лікар, за умови паролю  для доступу, має можливість спостерігати хід оперативних втручань за допомогою персонального комп’ютера або ноутбука навіть удома.

Упровадження такого методу навчання є черговим етапом застосування на кафедрі нових інформаційних технологій, що є  особливо цінним на етапі післядипломної підготовки інтернів-онкологів, хірургів на передатестаційних циклах.


Поділіться з друзями:   

Останні новини