Кафедра управління якістю НФаУ: 15 років розвитку

Кафедра управління якістю Національного фармацевтичного університету – єдина в Україні профільна кафедра вишу медичного профілю, яка готує фахівців із управління якістю.


Подібних навчальних структур не має жоден виш серед підпорядкованих МОЗ України.

Кафедра була відкрита у НФаУ у 2002 р. на базі Державної науково-дослідної лабораторії з контролю якості лікарських засобів. На той час на кафедрі працювало 5 викладачів, викладалося 7 дисциплін, а першими випускниками за спеціальністю «Якість, стандартизація та сертифікація», для якої кафедра стала випусковою, були 2 студента.

За 15 років на кафедрі управління якістю підготовлено понад 1500 фахівців із управління якістю не лише для України, а й для понад 15 держав світу. На кафедрі захищено 18 кандидатських і 3 докторські дисертації.

Сьогодні на кафедрі, яка є випусковою для здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Якість, стандартизація та сертифікація», під керівництвом завідувача В.О. Лебединця працюють 3 доктора та 7 кандидатів наук. За час існування кафедри науково-педагогічним колективом видано 2 підручника, 16 навчальних посібників, 3 монографії, 48 методичних рекомендацій, опубліковано 342 статті та понад 1000 тез доповідей. Виконується 1 докторська та 4 кандидатських дисертацій.

Усі ці роки кафедра була й залишається плацдармом для опрацювання новітніх технологій та підходів до організації навчального процесу й наукових досліджень. Так, саме на кафедрі управління якістю були започатковані елементи дистанційних технологій надання освітніх послуг, що згодом здобули значного поширення; ще у 2007 р. створено один із перших кафедральних сайтів НФаУ, впроваджено ведення електронної бази даних випускників, систему ієрархічного планування діяльності тощо.

Серед здобутків кафедри – заснування в 2008 р. першого в Україні профільного наукового журналу «Управління, економіка та забезпечення якості в фармації».

Сфера управління якістю є однією з тих, що постійно зазнають динамічних змін. Це, у свою чергу, вимагає постійного вдосконалення – як педагогічної майстерності викладачів, які готують молоде покоління фахівців з питань якості, так і власне методів підготовки. А це неможливо без тісної співпраці з організаціями, підприємствами, установами галузі охорони здоров`я. Викладачі кафедри вже багато років є визнаними експертами-практиками, сертифікованими аудиторами систем управління якістю органу сертифікації Української асоціації якості, міжнародних органів TGA та DQS, інших установ, завдяки чому мають значний практичний досвід проведення робіт із проектування, впровадження та сертифікації систем управління якістю згідно із вимогами міжнародних стандартів ISO серії 9000 та галузевих нормативів.

Співпраця ведеться з багатьма виробничими підприємствами, причому не тільки фармацевтичними, а також із регуляторними органами, дослідними лабораторіями та іншими установами.

Сьогодні, маючи 15-річний досвід роботи, науково-педагогічний колектив кафедри управління якістю НФаУ на високому рівні здійснює підготовку фахівців із управління якістю, здатних на практиці вирішувати питання забезпечення якості продукції, організації та управління процесами контролю якості при виробництві, розробці, дослідженнях та трансфері технологій, виконувати роботи з валідації виробничих процесів, оцінки ризиків для якості продукції, проводити внутрішні й зовнішні аудити систем управління якістю та багато іншого.

Одним із ключових і самодостатніх показників важливості й актуальності освітнього напряму з управління якістю та високого рівня роботи кафедри є затребуваність відповідних знань: останні роки, навіть за умов складної економіко-політичної ситуації в Україні, на спеціальність «Якість, стандартизація та сертифікація» в НФаУ спостерігається стабільний конкурс.

Олена Яковлєва

(вперше опубліковано на сайті НФаУ)


Поділіться з друзями:   

Останні новини