В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулися Дні Польщі

Дні Польщі в УДПУ імені Павла Тичини стали щорічним яскравим святом, наповненим повагою, дружбою та єднанням з сусідньою країною.


Організатором заходу, що проходив в рамках Днів Європи в Україні, виступив Польський культурно-освітній центр УДПУ.

На урочистості завітали високоповажні гості: радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні пані Емілія Ясюк, голова Уманського міського Товариства дружби з зарубіжними країнами Галина Кучер, доктор габілітований, професор Тадеуш Срогош (Академія Яна Длугоша в Ченстохові) та доктор габілітований, професор Гжегош Лукомські (Інститут європейської культури), доктори Криштоф Чайковський (Академія Яна Длугоша в Ченстохові) та Каміль Васількевич (Інститут європейської культури).

Упродовж п’яти днів травня всі охочі змогли долучитися до цікавої та насиченої програми святкувань. Студенти та викладачі УДПУ ознайомилися з виставкою літератури під назвою "Цікава та незвідана Польща" та завітали на перегляд літератури "Топ - 25 художніх книг польською мовою". Знайомство з літературою Польщі дозволило ще краще пізнати творчий доробок видатних польських письменників та поетів.

В один із днів всі бажаючі змогли ознайомитися з творчими роботами студентів, котрі долучилися до конкурсу «Kocham Polskę». Не тільки студенти, котрі були учасниками програм в Польщі, але й усі захоплені красою сусідньої країни у своїх творчих роботах зобразили любов до Польщі.

В рамках проведення Днів Польщі в УДПУ імені Павла Тичини відбулися відкриті лекції викладача польської мови, доктора Пьотра Пизеля на тему "Україна в творчому доробку Адама Міцкевича" та лекції польських науковців Криштофа Чайковського і Тадеуша Срогоша, присвячені культурі Республіки Польща.

Студенти-історики взяли активну участь у брейн-рингу «Польща: Per aspera ad astra». Під час інтелектуального змагання команди показали високий рівень підготовки та гарні знання, які отримали на заняттях з історії.

Наймасштабнішим заходом тижня стали урочистості, на які завітали високоповажні гості — радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Емілія Ясюк, доктор габілітований професор Тадеуш Срогош, доктор Гжегош Лукомський, доктор Каміль Васількевич та адміністрація УДПУ. Присутні на заході декани, викладачі та студенти УДПУ поринули в неповторну атмосферу дружби, єдності та поваги між двома народами. Народні пісні та танці Польщі та України, поезія, уривки з вистав та гумористичні сценки у виконанні студентів та викладачів УДПУ ще раз підкреслили приязнь та повагу між двома сусідніми народами.

Науковим підсумком тижневика став круглий стіл "Україна  та Польща: історичне та культурне добросусідство". Цікаві доповіді про результати багаторічних напрацювань, обговорення представлених тем, пов’язаних з Польщею та Україною, підкреслили спільність нашої багатовікової історії та потребу у широкому дослідженні мовних та історичних аспектів, котрі впродовж багатьох віків єднали наші сусідні держави.

Не менш цікавим і смачним був захід "Польська кухня". Усі, хто завітав на ярмарку, ознайомилися і скоштували страви польської кухні, які приготували студенти, що вивчали польську мову.

Також бажаючі долучилися до Workshop "Українська вишита сорочка: регіональний вимір", на котрому присутніх ознайомили із особливостями української та польської вишивки, а майстриня Наталія Мамчур та випускниця Колегіуму МІГуС Олена Чопенко репрезентували результат спільної вишитої роботи з орнаментами Польщі та України.

На завершення Тижня Польщі організатори нагородили авторів кращих творчих робіт конкурсу "Kocham Polskę". Студентки отримали цінні подарунки із символікою конкурсу.


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини