Українська Вікіпедія перетнула позначку в 700 тисяч статей

4 червня 2017 року, на тринадцятому році існування, Вікіпедія українською мовою перетнула позначку в сімсот тисяч статей.


Ювілейною статтею стала Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу 1987, чоловіки, одиночний розряд. Статтю створив Олександр Тагаєв, який з 2014 року здійснив понад 25000 редагувань, створив майже 2500 і суттєво доповнив близько 100 статей. Спонукальним мотивом своєї волонтерської праці Олександр називає прагнення збільшити обсяг україномовного контенту в Інтернеті: «Таким чином я намагаюся протидіяти подальшій русифікації, яка є “лагідним” способом поглинання України Росією. Я почав писати, коли зрозумів, що зросійщення продовжується і номінальний статус державної мови та начебто мова середньої освіти її не припинили, а лише вповільнили. Зупинити це може  лише альтернатива російськомовному контенту у вигляді україномовного. Це не можуть зробити маленькі сайти, але під силу такій великій колективній праці як Вікіпедія».

Українська Вікіпедія – найбільша в історії енциклопедія українською мовою. Вона посідає 16-те місце за кількістю статей серед усіх мовних розділів Вікіпедії. У ній зареєстровано понад 360 тисяч користувачів, але в середньому лише 2—3 тисячі з них є активними, тобто здійснюють протягом місяця щонайменше одне редагування. У 2016 році Вікіпедія зростала у середньому на 160 статей на день, а її сторінки переглянули 500 мільйонів разів.

Головною метою Вікіпедії є накопичення та систематизація знань з усіх сфер життя людини та передача їх у вільній формі, якими може скористатися або доповнити кожна людина, яка має доступ до Інтернету. Створити статті на ще нерозкриті теми та допомогти українській Вікіпедії досягти наступної віхи — спільна справа і кожний може зробити свій внесок.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» проводить конкурси та тренінги, спрямовані на залучення нових редакторів, зростання кількості та якості статей української Вікіпедії. Учасники найсвіжішого конкурсу статей — CEE Spring, що тривав протягом березня-травня 2017 року і був присвячений країнам Центральної і Східної Європи, — створили та поліпшили майже 1400 статей.


Поділіться з друзями:   

Останні новини