Україна та Чорногорія домовились про обмін молодими науковцями та стипендії для бакалаврів і магістрів

Це передбачено Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі освіти і науки, що була ратифікована Верховною Радою України.


Зокрема, країни планують обмінюватися не лише інформацією, а й експертами, які допоможуть покращити національні навчальні плани, розроблювати спецкурси для вчителів тощо. Варто відзначити, що така співпраця – щодо освіти дітей з особливими потребами – вперше окремо прописана у двосторонньому договорі між Україною та іншою державою, -передає прес-служба Міносвіти.

«Ратифікований документ розблокує багато питань щодо співпраці України та Чорногорії у сфері освіти. Це і посилення академічної мобільності між країнами, і встановлення прямих зав’язків між нашими ВНЗ, і обмін досвідом щодо реформування освіти», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Приміром, Україна та Чорногорія даватимуть стипендії у своїх вишах для навчання за рівнями бакалавра та магістра. Студентам забезпечуватимуть безкоштовне навчання, проживання в гуртожитках, щомісячну стипендію.

Крім того, сторони домовилися про взаємне визнання дипломів, наукових ступенів та  вчених звань.

Стосовно ж наукової сфери, то молоді науковці зможуть упродовж 1-2 місяців підвищувати кваліфікацію у вишах іншої сторони. Також проводитимуться спільні дослідження з гуманітарних, природничих, технічних та педагогічних наук.

Ґрунтовніші підвалини для наукової співпраці між країнами має забезпечити Угода про науково-технологічне співробітництво, яку Україна та Чорногорія нині погоджують. Це питання, зокрема, обговорювалося під час нещодавньої зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Послом Республіки Чорногорія Любомиром Мішуровичем. Так, пан Посол запросив Лілію Гриневич до Чорногорії на підписання Угоди та зустрічі з профільними міністрами.


Поділіться з друзями:   

Останні новини